Menu
Forrige artikel

Kommentar til Historien om Danmark: Stenalder

Kategori: Bøger
Visninger: 7624

 

Af Jørgen Stage Larsen

DR har igangsat et spændende projekt om Danmarks historie, som man kan håbe vil give et korrekt og spændende billede af vores historie. Desværre var der allerede i 1.afsnit flere kontroversielle teorier.

1. I det ene øjeblik var kvinderne med til at jage, fordi det ville være katastrofalt for familien, hvis manden døde eller kom til skade (her opererer man åbenbart med en kernefamilie)!

I næste øjeblik var det kun mændene, der jagede i stammens regi. (Her opererer man med en hel stamme)

Man omtaler ikke om dette skulle være to forskellige teorier/tidsperioder. Sandsynligvis er man under påvirkning af det moselig, man troede var en kvinde, men som nu viser sig at være en mand. Man bør måske overveje at ændre sin teori, nu hvor facts ændres - i det mindste være enige med sig selv eller oplyse, at det er to teorier!

2. Hvordan kom landbruget til Danmark. Her fremstiller man en person som er "den vigtigste person" i vores historie, fordi han kom herop med sine frø til korn. Det er noget af en påstand!

Der må være tre muligheder for, hvordan kornet kom til Danmark.

1. En person kom herop med korn og overbeviste danskerne om værdien af dette - "Vigtig person"

2. En dansker tog sydpå og opdagede kornet, hvorefter han bragte noget med hjem!

3. Et sydligt landbrugsfolk indvandrede, erobrede land og plantede korn!

Jeg vi nok anse sandsynligheden størst for den sidstnævnte og mindst for den første - men det er irrelevant. Pointen er, at vi ikke ved, hvordan det skete - så at kalde personen "den vigtigste i danmarkshistorien" er meget subjektivt og misvidende!

Det er for sent at ændre allerede sendte programmer - men man kan kun håbe, at redaktionen strammer op i de kommende afsnit og i det mindste fortæller, hvis noget er usikkert, i stedet for at prøve at presse deres subjektive teori ned over hovedet på menigmand. Danmarkshistorien må gerne gøres spændende, men det er jo ingen roman, hvor man kan indsætte hvilken teori, man lyster!

historie-online.dk, den 17. april 2017

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Stendysser - Arkitektur og funktion
Helleristninger
Ressourcer og Kulturkontakter