Menu
Forrige artikel

Krigsmindesmærker i Herningområdet

Kategori: Bøger
Visninger: 8111

Af Kenn Tarbensen, seniorforsker, Rigsarkivet Viborg

Der er ofte mange spor efter store og dramatiske begivenheder. En hel del af dem har vi selv sørget for, nemlig mindesmærker. Denne lille bog rummer en fin gennemgang af bevarede krigsmindesmærker på Herningegnen. Som undertitlen oplyser, handler bogen om de danske (og allierede) mindesmærker og grave, som knytter sig til krigene mellem 1848 og 1945.

I bogen er naturligvis medtaget de større og velkendte monumenter som eksempelvis ”Flyvergraven” på Skarrild Kirkegård; gravsted og monument for de syv Royal Air Force-mænd, der blev skudt ned 27. august 1944 ved Clasonsborg. Netop den historie er den længste i bogen.

De mindre gravsten får dog også fuld opmærksomhed. En del af dem har indskrifter som f.eks. ”Veteran fra 1864”, men andre ikke. Arne Mosgaard har i sammenhæng med kildestudier identificeret en lang række gravsten, hvorpå der ikke er skrevet noget om krigsdeltagelse. Om de så er at betegne som et krigsmindemærke, er vel nok et definitorisk spørgsmål. Men nu er de i hvert fald identificerede. Og de er jo også så gamle, at de ikke sådan bør kunne smides i stenknuseren. Ikke desto mindre viser Arne Mosgaard fotos af en række gravsten, der tidligere er fotograferet til websiden Dansk Kirkegårds Index, men som inden for den seneste halve snes år er sløjfede. Det forholder sig noget anderledes med frihedskæmpergrave fra 2. Verdenskrig, der blev fredet i 1968.

Treårskrigen er ikke så rigt repræsenteret i bogen, og det skyldes utvivlsomt netop tidens gang. En smuk mindetavle i Rind Kirke rummer navnene på tre sammen med endnu tre fra 1864. Ellers er det kun gravstenen for Anders Birkmose på Vildbjerg Kirkegård, der på egnen endnu bærer indskriften ”Veteran fra 48”.

Bogen er først inddelt efter begivenhederne og dernæst efter kirkegårdene. Der er fundet frem til 47 gravsten m.m. fra de slesvigske krige, én fra 1. Verdenskrig, syv genforeningssten, syv monumenter fra besættelsestiden og fem mindesten for befrielsen. Den enlige sten fra 1. Verdenskrig gælder Jens Christian Rabis på Gjellerup Kirkegård; han var amerikansk soldat og døde i Frankrig. Sådan rummer bogen ganske mange små historier.

Bogen er illustreret i farver og er i et praktisk format, så den også kan bruges som guide på en tur.

Historie-online.dk, den 11. april 2017

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Industriminder i det gamle Århus
De kom og de blev
Vejene til Hvidovre