Menu
Forrige artikel

Februar. Très Riches Heures du Duc de Berry

Kategori: Artikler
Visninger: 3503

 

Tidligere kunne man næsten hvert år opleve sneflokke komme vrimlende. I 2022 er det tilsyneladende stormen, der dominerer. Som de for de andre måneder er der også gamle ordsprog om februar. ” Bedre at se en ulv i hendes hjem end en mand i en skjorte i februar”. Helt indlysende er det ikke, men det er ofte citeret især i franske annaler. 

Tidebogens blad for februar tager os med ud i en landsby.

Landsbyen er præget af, at det er kold vinter. Derfor er der tændt op i ildstedet. Her har tre personer – to yngre samt en kvinde – sat sig for at få kulden ud af kroppen. Nederst til højre er en person på vej for at komme ind i varmen. I den indhegnede landsby eller gård finder vi også fire bistader. Fårene skutter sig i den åbne staldbygning.

I den nærliggende skov er en mand i gang med at skaffe brænde ved at hugge træer omkuld. Han har flere knipper med brænde liggende. Han synes at have solgt en del til personen bagerst, der transporterer brænde på ryggen af et æsel – på vej mod den landsby der ligger længere borte.

Foråret lader vente på sig. For som salmedigteren Brorson skrev: ”

Dagene længes, vinteren strenges,
vinteren strenges. Og det er svart”.

(Originaludgaven af bogen findes i øvrigt på Chateau de Chantilly i Frankrig, men er kun tilgængelig i forskningsøjemed.)

Erik Ingemann Sørensen

Se intro til Duc de Berrys tidebog her

[Historie-online.dk, den 1. februar 2022]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Himmler og anstændigheden
Den Internationale Auschwitzdag
Brandes og Nietzsche