Menu
Forrige artikel

Med døden i hælene

Kategori: Bøger
Visninger: 1203

 

Af Ulla Weishaupt

Endnu et stykke Danmarkshistorie i børnehøjde for kun lidt over en “hund”. Denne gang tager Jesper R. Pein Pedersen os med tilbage til tiden under anden verdenskrig, hvor Danmark var besat at tyskerne, og nogle mennesker valgte at sætte livet på spil i modstandskampens forskellige grupperinger for at sikre, at Danmark atter blev frit.

Vi kommer ind midt i en højspændt situation, hvor Gestapo sparker døren ind til Marius’ hjem. Heldigvis har Marius nået at advare sin søn, som nu gemmer sig i skunken på sit værelse, medens han forsøger at regne ud, hvad der sker nede i stuen. Pludselig lyder der et par skud, og så bliver alt stille. Axel venter en tid endnu, men da intet sker, kravler han ud fra sit gemmested og går ned for at se, hvad der er hændt. Alt flyder og på stuegulvet ligger hans far, skudt af tyskerne. Axel skynder sig afsted, han skal fortælle sin storebror, hvad der er sket og advare om, at tyskerne er på vej. Axels bror Svend, er med i en modstandsgruppe der skal springe en tysk forlægning i luften, og nu skal der handles hurtigt, så at det hele ikke skal få i vasken.

Med en Lix 22 (ud fra side 17) er bogen en anelse lettere at læse end de to forrige. Målgruppen er stadig de 10-14 årige, som sagtens selv kan læse bogen, men for de 8-9 fungerer den også rigtigt godt som oplæsning og samtalebog. Bogen er ikke specifik kønsorinteret og er lige læsværdig for både piger og drenge. Da der trods det lave sidetal sker en del i fortællingen, og den ikke er uden en vis spænding, vil den nok også kunne fange børn, der ikke er så læsestærke, og give dem dels lidt historisk indsigt, men forhåbentlig også styrke deres interesse for bøger.

Jeg har brugt den som optakt til efterfølgende at tage mine to ældste børnebørn på ti år med på Frihedsmuseet, da det var oplagt at se og høre mere om modstandsbevægelsen efter at have snust lidt til det her i bogen.

Som vanligt er bogen illustreret med fine stregtegninger af Sissan Richardt, hvilket gør den mere indbydende og samtidig understøtter det teksten. En god lille bog der viser endnu et kapitel i dansk historie.

Med døden i hælene, er den tredje i rækken af en serie bøger, skrevet af Jesper R. Pein Pedersen, der med sine fortællinger vil dykke ned Danmarks rå, spændende og barske historie. De to forrige bøger ”Blodigt opgør” (2020) og ”Sølvskatten” (2021) er begge anmeldt her på siden. Næste bog i serien forventes at udkommer i 2023.

De to tidligere bøger fra Jesper R. Pein Pedersen er anmeldt her Blodigt opgør (historie-online.dk) og Sølvskatten (historie-online.dk)

[Historie-online.dk, den 10. august 2022]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Fiskerdrengen og Emily
Idas nye verden
Ida i North Dakota