Menu
Forrige artikel

Krigsmuseet går imod julen

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1634

 

Orker du ikke flere nisser og julehygge, kan du i december på Krigsmuseet dykke ned i aktiviteter, der intet har med jul at gøre.
 

I stedet for juleklip og småkagebagning kan de historietørstige i julemåneden gå på opdagelse i vilde historier om Danmarks krigshistorie.

Her er ingen julemænd med kunstigt skæg, skinnende julekugler eller sød julemusik ud af højtalerne - kun spændende historiske oplevelser om alt fra flådens imponerende historie, soldatens vilkår gennem 500 år til et indblik i Danmarks største sabotagegruppe under besættelsen: Holger Danske med de legendariske modstandsmænd Flammen og Citronen i spidsen.

Så kig forbi til krudt og kanoner i stedet for kanel og klejner.

 

I løbet af december har Krigsmuseet to forskellige rundvisninger og et foredrag:

7/12: Særrundvisning: Krig til Søs

Tag med på en tur gennem dansk flådehistorie. Rundvisningen kommer igennem Danmarks storhedstid som flådenation.

Her er også fortællinger om, hvordan Danmark får en samlet flåde under kongen og om matrosens hverdag i 1700-tallet - en dagligdag der bød på hårdt, fysisk arbejde og flæsk med ærter. Og hvor det ikke var ualmindeligt at få myggelarver mellem tænderne, når man var nødt til at drikke beskidt vand.

Vi dykker ned i historien om de mange danske søfolk, der kæmpede uden for Danmarks grænser under 2. Verdenskrig, da vi var besat af Tyskland.

Rundvisningen går frem til nutidens flåde, der blandt andet bekæmper pirater på verdenshavene.

Dato:  7. december kl. 17.00
Varighed: 1 time
Antal: Max: 20 personer

14/12: Foredrag: Holger Danske, Danmarks største sabotageorganisation

Sabotageorganisationen Holger Danske er især kendt for sine medlemmer 'Flammen' og 'Citronen'. Og for sine mange sabotager og utallige stikkerlikvideringer.

Til dette Fad & Foredrag kommer seniorforsker ved Rigsarkivet, Peter Birkelund og fortæller om den ikoniske gruppe. Fad & Foredrag er Krigsmuseet fyraftenskoncept, hvor krigsaficionados og historietørstige får serveret en kold fadøl og et lunefuldt foredrag efter museets lukketid.

I alt blev ca. 400 danskere likvideret i tysk tjeneste, hvoraf Holger Danske stod for flere end 150 af dem.

Hen mod slutningen af besættelsen foretog grupperne mere end et drab om dagen. 

Tid: 14. december kl. 17-19
Sted: Krigsmuseet. Tøjhusgade 3, 1220 Kbh. K
Pris: 110 kr

Billetten inkluderer en kold fadøl eller vand.

 

29/12: Særrundvisning: I Kampens Hede - fra Ridder til Kampsoldat

Har du nogensinde undret dig over, om ridderrustninger virkelig var så tunge, at ridderen knapt nok kunne bevæge sig? Eller hvorfor den danske hær slog alle sine heste ihjel, da den trak sig tilbage fra Slaget ved Helsingborg i 1710?

I denne rundvisning vil du blive klogere på, hvordan soldater har kæmpet, levet og overlevet igennem 500 års dansk krigshistorie.

Du lærer om forskellige former for krigsteknologi og får mulighed for at prøve at betjene Krigsmuseets våben og forstå deres historiske betydning - lige fra et middelaldersværd til en moderne AK-47.

Dato:  29. december kl. 14-15.30
Varighed: 1 time
Antal: Max: 20 personer
Pris: Voksen 95 kr. Barn 45 kr.

 

Læs mere om arrangementerne på: krigsmuseet.dk

[Historie-online.dk, den 24. november 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Historiens Aktører
Mønsted Kalkgruber
TV-tips, uge 51, 2023