Menu
Forrige artikel

Krigsmuseets forårsprogram

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 3268

 

Krigsmuseets populære fyraftenskoncept Fad & Foredrag fortsætter, og nu er museet klar med forårets program. Til arrangementerne dykker museet ned i krigshistorien, mens publikum nyder en velfortjent fyraftensøl.

Foredragsrækken kigger i denne omgang nærmere på guerillakrigstaktik på søen, D-dag og modstandskampen, og fokuserer også på nyere tid med en førstehåndsberetning fra luftkrigen i Libyen, og general Petraeus' indflydelse på amerikansk forsvars- og udenrigspolitik.

Fad & Foredrag: Dansk guerillakrig - da de danske underdogs tog kampen op med verdens stærkeste flådemagt

Ved hjælp af guerillakrigstaktik og statsautoriserede sørøvere førte Danmark krig mod verdens stærkeste flådemagt.

Det er historien om forvovne kapere, om søkrig og guerillakrig i form af kanonbådstaktik. Om plyndringer af handelsskibe, drømmen om den store gevinst og spillet om Østersøen under sidste halvdel af Napoleonskrigene.

27. februar kl 17-19 sætter Rasmus Voss, museumsinspektør på Nationalmuseet og forfatter til bogen Krigen ved verdens ende - Christiansø 1806-1808, fokus på en af de mest skelsættende krige i Danmarkshistorien.

Fad & Foredrag: Med jagerpiloten i forreste række 
Knap 3000 timer i en F-16 og over 100 krigsmissioner: Major Martin Walldén Jespersen har deltaget i internationale operationer med kampfly på alle niveauer, fra pilot til chef for hele detachementet.

7. marts besøger han Krigsmuseets fyraftenskoncept Fad & Foredrag og fortæller om, hvordan det var at føre den første formation af danske fly ind over Libyen i 2011. Og giver et indblik i alle andre aspekter af indsættelsen af kampfly; forberedelserne hjemmefra, missionstyper, anvendelse af præcisionsvåben, m.m.

På baggrund af sin store erfaring fortæller Martin Walldén Jespersen  7. marts kl. 17-19 også om anvendelsen af air power både i forhold til regulær krig, som i Libyen, og i forhold til terrorbekæmpelse af ISIL i Irak og Syrien.  

Fad & Foredrag: USA i krig - med David H. Petraeus bag linjerne
Hør om udviklingen i det amerikanske militær fra Vietnamkrigen og op til i dag 4. april. 

Med udgangspunkt i sin bog I Nationens Tjeneste. David H. Petraeus og USA i krig - fra Vietnam til Islamisk Stat fortæller Philip Chr. Ulrich om de såkaldte "Never-Again Schools" og deres indflydelse på amerikansk forsvars- og udenrigspolitik helt op til præsident Trumps overvejelser om en strategi i Syrien og Afghanistan.

David Petraeus var chef for koalitionsstyrkerne i Irak under den såkaldte 'Surge', hvorefter han både nåede at være chef for U.S. Central Command, ISAF i Afghanistan og direktør for CIA. I løbet af sit arbejde med bogen har Philip Chr. Ulrich talt med generalen og fået hans perspektiv på udviklingen. Den 4. april kl. 17-19

Fad & Foredrag: Modstandsbevægelsen i tågede minder 
Besættelsestiden - og ikke mindst modstanden mod besættelsesmagten - spiller en stor rolle i vores fælles fortælling om Danmark. Men stemmer vores kollektive hukommelse som land overens med virkeligheden?

Til dette Fad & Foredrag kigger Krigsmuseet nærmere på historien om modstandsbevægelsen: Hvordan har bevægelsen været fremstillet i film og anden populærkultur? Hvordan har forskningen set på den siden 1945? Har de to overhovedet samme forståelse af begivenhederne? 

Med udgangspunkt i populærkulturen giver Caspar Jexlev Fomsgaard, museumsinspektør på Frihedsmuseet, et mere nuanceret billede af modstandsbevægelsen. Den 9. maj kl. 17-19

Fad & Foredrag: D-dag
I anledning af 75-året for D-dag sætter Krigsmuseet fokus på denne epokegørende begivenhed. 

13. juni sætter Seniorsergent Bo Kjærgård særligt det politiske spil og de falske signaler, som skulle snyde tyskerne om tid og sted for en kommende invasion, under belysning. 

Bo Kjærgård har undervist på det tidligere Hærens Kampskole og har studeret forløbet på D-dag i detaljer. Hør derfor også om selve invasionsforløbet og de første 75 dage indtil det afgørende slag om "Falaise-lommen". Den 13. juni kl. 17-19
Alle foredragen foregår i Krigsmuseet, Tøjhusgade 3, 1220 København K
Pris: kr. 110
Billetten inkluderer foredrag, en kold fadøl og adgang til museets udstillinger fra kl. 16 samme dag.

Læs mere på krigsmuseet.dk 

[Historie-online.dk, den 19. februar 2019]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Den store fædrelandskrig III
Romernes lejr på Moesgaard Museum
Irving og Dorothy Stowe - Historiens Aktører Nr. 50