Menu
Forrige artikel

Kvinderne på Bangsbo

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 3942

 

Bangsbo Hovedgård havde sin guldalder omkring år 1900, og stedet forbindes af de fleste med Bangsbokredsen samt kulturkoryfæerne Gustav Wied, Herman Bang samt Johan Knudsen. Men hvad med kvinderne, som befandt sig på Bangsbo i samme periode - for eksempel Eva Drachmann, Betty Nansen og Agnes Slott-Møller? Disse kvinder fra kultureliten samt de kvinder, som arbejdede i kulissen på Bangsbo, sætter Nordjyllands Kystmuseum nu i centrum i forbindelse med en ny udstilling ”Kvinderne på Bangsbo”, som åbnede den 30. juni. 

”Børn er lykkelige, og dyr og kvinder, men vi mennesker er det sgu ikke”. Sådan skrev Johan Knudsens gode ven samfundsrevseren Gustav Wied, der var en del af inderkredsen på Bangsbo i dens guldalder omkring år 1900.

Citatet genspejler det generelle kvindesyn i 1800-tallets borgerskab i Danmark, hvor kvinders fremtidsudsigter som oftest afhang af ægtemandens sociale og økonomiske position. Dette gjorde sig både gældende upstairs og downstairs, og det var snarere reglen end undtagelsen at kvinderne måtte se sig henvist til køkkenet eller sytøjet.

Ansatte på Bangsbo

I historieskrivningen har disse kvinder ofte været overset, og det er først i nyere tid i 1960´erne og 1970´erne, at man er begyndt at interessere sig for at få hele billedet med.

På Bangsbo er det i særdeleshed de mandlige kulturkoryfæer i Bangsbokredsen i form af Herman Bang og Gustav Wied, som er blevet formidlet – men hvad med kvinderne? De arbejdsomme kvinder, der fik hjulene til at køre rundt på Bangsbo i det daglige samt de kreative og driftige kvinder fra kultureliten, som gæstede Bangsbo og som også var en del af Bangsbokredsen. Disse spændende kvinder og deres livsvilkår vil Nordjyllands Kystmuseum nu fortælle om i den nye udstilling ”Kvinderne på Bangsbo”, så åbnede i Bangsbosalen den 30. juni. Her vil gæsterne kunne dykke ned i nogle spændende skæbnefortællinger, som trækker tråde helt op til det moderne kvindeliv i dag.

Læs mere om udstillingen på Kystmuseets webside

[Historie-online.dk, den 7. juli 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Jose Martí - Historiens Aktører nr. 1
Arbejderhistorie-festival
Piger & Fysik - en køn redelighed