Menu
Forrige artikel

Nyrestaurerede bygninger i Serampore

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 3369

Danske bygninger og anlæg ved den tidligere danske handelsstation i Serampore er blevet gennemgribende renoveret og indvies i dag med deltagelse af Vestbengalens minister for Turisme og Kultur, Shri Indranil Sen. Nationalmuseet har stået for restaureringen sammen med indiske arkitekter og håndværkere i partnerskab med foreningen Realdania. Blandt deltagerne til indvielsen er flere delstatsministre og parlamentsmedlemmer samt ambassadørerne fra de fem nordiske lande.
 
Byen Serampore ligger i Bengalen i det nordøstlige Indien, hvor den er vokset op omkring en tidligere dansk handelsstation (1755 til 1845). Den gamle del af byen rummer derfor i dag en del bygningsarv fra den danske periode. Bl.a. en guvernørbolig, Skt. Olavs Kirke, to byporte og "the Denmark Tavern" - den danske kro.

Det er færdigrestaureringen af sidstnævnte, der er omdrejningspunkt for dagens indvielse. Sammen med de øvrige bygninger står den 230 år gamle kro nu igen flot og nyrestaureret til glæde for både lokalbefolkningen og turister. Den gamle handelsstation vil fremover huse et kultur- og informationscenter med konference- udstillings- og kontorfaciliteter i det tidligere danske guvernørhus og en cafe med hotelværelser i den gamle Denmark Tavern.

Bygningerne skal således igen være et kraftcenter for byens liv med mange aktiviteter og funktioner, der er med til at understrege deres historiske betydning og sikre deres fremtidige bevaring.

Delstatsregeringen står for opgradering af veje og områder rundt om bygningerne, og indiens nationale regering financierer restaureringen af det tidligere danske guvernørhus.

Et næsten glemt kapitel

Den danske bygningsarv i Serampore var indtil for nylig stort set glemt i den danske bygningshistorie. Restaureringen har derfor også været anledning til at afdække og synliggøre et væsentligt kapitel i dansk kulturarv, som kun de færreste har kendt til.

Dagens indvielse sker med deltagelse fra delstatsregeringen og markerer dermed Indiens store interesse for bevarelse og sikring af den fælles dansk-indiske kulturarv i Serampore. En interesse, der bl.a. hænger sammen med, at det første moderne universitet i Asien - og Danmarks tredje universitet - netop blev etableret i Serampore. Serampore College har i dag ca. 3.500 studerende fra hele Indien.

Museumsinspektør Bente Wolff fra Nationalmuseet siger: "Med restaureringen af kroen har vi reddet et unikt mindesmærke, som vi deler med Indien. Det er vigtigt, at vi i fællesskab med lokalbefolkningen sikrer fortællingen om de gamle handelsbyer. Der er enighed om, at det historiske centrum i byen skal være et attraktivt tilflugtsmål for alle, og det er glædeligt, at ministeren og mange repræsentanter for det indiske samfund er tilstede i dag for at fejre indvielsen."

The Denmark Tavern. Fotograf: Britt Lindemann

Levende dansk bygningsarv ude i verden

Realdania støtter meget få sager uden for Danmark men har støttet restaureringen i Serampore på grund af restaureringsprojektet unikke karakter. Samtidig ligger projektet i god forlængelse af den del af Realdanias arbejde i Danmark, der handler om at sikre kvaliteterne i historiske bygninger og kulturmiljøer som grundlag for at skabe livskvalitet og udvikling i store og små byer over hele landet.

Filantropidirektør Anne Skovbro, Realdania, siger: "Det har været et utrolig spændende restaureringsprojekt. Sammen med de indiske håndværkere og arkitekter er vi med til at sikre et væsentlig stykke fælles dansk-indisk kulturarv, der samtidig illustrerer, at en levende bygningsarv - dvs. bygningsarv, der vedligeholdes og gives tidssvarende funktioner - har et stort potentiale for at bidrage til udvikling af en by. Det gælder i Indien såvel som i Danmark."

Ved siden af restaureringen har projektet skabt et samarbejde om bygningsbevaring med de indiske myndigheder og lokale fagmiljøer. Det har bl.a. resulteret i en kortlægning af alle bevaringsværdige bygninger i Serampore, afholdelse af vinterskole om bevaringsmetoder for indiske arkitektstuderende fra CEPT University i Ahmedabad samt etablering af historiske byvandringer.

Byen Serampore ligger i Bengalen ved floden Hooghly i det nordøstlige Indien. Fotograf: Bente Wolff, Nationalmuseet

(Pressemeddelelse fra Realdania, 28. februar 2018)

Historie-online.dk, den 28. februar 2018
 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
IQ 75 blev Årets historiske bog 2022
Ny udstilling i Hobro om havnens historie
Dialoger - ny udstilling