Menu
Forrige artikel

Romerne kommer til Hedegaard

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 442

 

Alle er inviterede, når Museum Midtjylland i samarbejde med Museum Horsens og Moesgaard Museum åbner den opsigtsvækkende udgravning ved Hedegård i pinseweekenden 18. til 19. maj 2024.

Begge dage vil der være spændende og sjove aktiviteter for børn og voksne, og man vil blandt andet kunne opleve kampe mellem romerske legionærer og germanske krigere i fuld udrustning. Man kan få et indblik i forskellige jernalderhåndværk, se udgravningen og besøge udstillingen på pladsen. Derudover kan hele familien dyste i forskellige udendørs lege, prøve kræfter med bueskydning. Efter kampe og leg kan man hvile benene ved de opstillede bænke, hvor det også er muligt spise sin madpakke eller få sig lidt mad og drikke ved Restaurant Rørbæk Søs mad bod.

Udgravningen ved Hedegård er virkelig interessant og ikke mindst sensationel. Området som huser gravpladsen, blev egentlig fundet allerede i slutningen af 1980’erne. Her fandt arkæologerne rige grave og våbengrave i et langt større omfang end normalt. Fundene tydede på, at der i jernalderen lå et betydeligt høvdingesæde på stedet, men spørgsmålet om hvorfor, har indtil nu været et mysterium. Den nye udgravning ved Hedegård er derfor en stor og længe ventet udgravning, og derfor er det også med stor glæde, at vi nu genoptager arbejdet på stedet.”

- Kristine Holm-Jensen, museumsdirektør ved Museum Midtjylland.

Sensationelle fund og guidede ture

Da arkæologerne først undersøgte gravene ved Hedegård, fandt de flere sensationelle fund. Der er masser og våbengrave og flere meget rige grave. Blandt disse en grav som indeholdt en såkaldt pugio – en romersk dolk som oftest blev båret af romerske legionærer.

Fokus på den nye udgravning bliver landsbyens store rektangulære gård, som formodentlig har været en befæstning med palisader og voldgrave.

Det er yderst sjældent, at fund som den romerske pugio bliver fundet uden for Romerrigets grænser. Sammen med dolken blev der fundet en skede, en lansespids, en kniv og en saks, og det er netop kommet frem, at en af gravene indeholdt både en mand og en kvinde med våbenudstyr. Folkene ved Hedegård må have frygtet et angreb, siden de har befæstet sig så godt. For eksempel ligner høvdingegården ikke andre befæstninger i Danmark fra denne tid, men er nærmere lavet efter et centraleuropæisk eller romersk forbillede, og det er virkelig interessant.” - Martin Winther Olesen, udgravningsleder og museumsinspektør ved Museum Midtjylland

Åbningen af udgravning i Hedegård løber af stablen den 18. til 19. maj 2024, klokken 10 til 16 lørdag og klokken 10 til 15 søndag, og fra juni til august vil der dagligt være mulighed for at komme på guidede ture.

Udgravningen sker i et samarbejde mellem Museum Midtjylland, Museum Horsens og Moesgaard Museum.

[Historie-online.dk, den 8. maj 2024]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
København og historien
Rasmus Malling-Hansen - Historiens Aktører nr. 43
Hårets historie