Menu
Forrige artikel

Schumann-udstilling på Cirkusmuseet

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 3278

 

De havde deres storhedstid, da danske cirkusmaneger var fyldt med dyr, og især evnen til at dressere heste og forkæle publikum med spektakulære numre med disse prægtige dyr, gjorde Cirkus Schumann berømt. Nu genåbner Cirkusmuseet i Rold med en særudstilling, der fortæller historien.

Udstillingen – og museet – åbner tirsdag 9. juni kl. 12. På grund af forsamlingsforbuddet er der ikke planlagt nogen specifik udstillingsåbning, men pressen er velkommen til at kigge forbi, og der kan laves aftaler om interview med Katja Schumann, som sammen med Benny Schumann har bidraget til udstillingen med både genstande, film, fotos og fortællinger.

Spektakulære dressurnumre

I næsten 50 år i træk – frem til 1969 – optrådte Cirkus Schumann i Cirkusbygningen i København. Schumann havde både vilde dyr, klovne og akrobater, men særligt kendt var familien for sine imponerende hestenumre, og publikum strømmede til for at opleve heste, der kunne gå på bagbenene, springe over forhindringer og sågar hoppe i sjippetov. Den særlige evne til at dressere heste blev videregivet i generationer, og de bærende træningsprincipper bestod af sukker, klap og tålmodighed fremfor straf og pisk.

 Cirkus Schumann var kendt for sine spektakulære dressurnumre med heste, og Albert Schumanns numre med heste noget helt særligt. Foto: Nordjyllands Historiske Museum 

Cirkus Schumanns historie går helt tilbage til 1868, hvor Gotthold Schumann bliver den første direktør. På Cirkusmuseet i Rold får publikum primært historien om Schumanns arbejde med dyrene - også den del, der fortæller, hvorfor det efterhånden blev vanskeligt at optræde med såvel heste som andre dyr i dansk cirkus.

I mange år var numre med ikke bare heste, men også alskens vilde dyr en fremtrædende del af cirkus. Disse numre var meget populære, men de seneste 50 år har man i flere omgange strammet dansk lovgivning, så der efterhånden ikke er flere dyr tilbage i manegen. I dag er vilde dyr forbudt i cirkus i Danmark. De fleste husker nok historien om fire tidligere cirkuselefanter, som nu er sendt på pension i Knuthenborg Safaripark.

Cirkus Schumann var ikke kun kendte for deres spektakulære hestenumre. Publikum kunne også opleve bjørne, der kom kørende på motorcykel. Foto: Nordjyllands Historiske Museum 

Denne udstilling tager publikum med tilbage til et dansk cirkus, der især blev kendt for sine hestenumre af meget høj kvalitet, men som også optrådte med vilde dyr. Her kan publikum dykke ned i historien om deres særlige evne til at træne heste og om datidens holdning til dyr i cirkus.

Nordjyllands Historiske Museums hjemmeside

[Historie-online.dk, den 10. juni 2020]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Next Level på Teknisk Museum
Kroppedal Museum udstiller guldring fra jernalderen
Peace, punk og pc’er: