Menu
Forrige artikel

Danmarks første frømænd

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 10578

Den står på Frømandskorpset, foredrag og fjenden i øst, når Koldkrigsmuseum Langelandsfort åbner dørene op for et dobbelt jubilæum.

Lørdag den 17. juni fejrer museet, at det har eksisteret i 20 år og dermed er et af Europas ældste koldkrigsmuseer. Samtidig markeres et endnu større jubilæum, nemlig at Frømandskorpset på netop denne dato har eksisteret i 60 år. Sidstnævnte markeres med en udstilling om korpsets første tid og om opstarten i juni 1957.
 
”Siden korpsets oprettelse har Langelandsfort op gennem den kolde krig flere gange være brugt som øvelsesområde for de danske frømand. Ja, Kronprins Frederik er under sin tid i Frømandskorpset blevet uddannet her på øen. Og så er vi så privilegerede at have en af de allerførste veteraner fra korpset, den snart 80-årige Filip, til at gå hernede til dagligt,” fortæller leder af Langelands Museum og Koldkrigsmuseum Langelandsfort, Peer Henrik Hansen. Han arbejder selv på en udgivelse om netop Frømandskorpset og har også stået for udstillingen ”Frømandskorpset – barn af den kolde krig”.
 
En af udstillingens gennemgående personer er netop Filip Nielsen. Som 17-årig meldte Filip Nielsen sig frivilligt til Søværnet, og han endte som 19-årig blandt det første hold elever, som i 1957 blev uddannet fra det nyoprettede frømandskorps:

"Jeg har altid været glad ved vand, og derfor søgte jeg ind. Det glade ved vandet gik nu af sig i løbet af elevskolen! Efter et halvt år i helvede blev man frømand!” konstaterer Filip Nielsen tørt.

Filip Nielsen og de andre fik præget deres liv af den koldkrigskonflikt, som de næste mange årtier kom til at diktere verdens gang. Mens andre faldt fra, gennemførte han uddannelsen og bærer i dag nr. 10 som tegn på, at han er den tiende frømand, som korpset har fostret, altså en af de allerførste.



Siden hen er meget sket.

Med DR's serie fra 2015 om Frømandskorpset kom danskerne tæt på Danmarks ældste eliteenhed, og der blev ikke lagt fingre imellem, når der blev fortalt og vist billeder fra de operationer, som frømændene havde været involveret i ved eksempelvis Afrikas Horn. Samme åbenhed finder man ikke om fortiden og frømændenes aktiviteter under den kolde krig. 

"I militære kredse hører man mange historier om, hvordan de danske frømænd har været brugt den gang, men det er igen nærmest umuligt at dokumentere historiernes rigtighed. Og hvordan dokumenterer man i øvrigt, at en dansk frømand har ligget på bunden af havnen i Leningrad? Hvis han da altså har gjort det?" spørger museumsleder Peer Henrik Hansen.
 
Ud over udstillingen vil dagen også byde på foredrag af forfatter og Ruslandskender Leif Davidsen, der trækker en lige linje fra sine bøger og den kolde krigs trusler videre frem til nutidens Rusland og de trusler, vi står over for i dag.
 
Udstillingen åbnes kl. 11.30 den 17. juni, mens foredraget med Leif Davidsen finder sted kl. 12.

Museet byder på røde pølser og ”krigscacao”, ligesom det vil være muligt at komme på sightseeing på museets store område i en historisk militærlastbil fra den kolde krigs tid.

Der vil være gratis adgang på dagen.

Historie-online.dk, den 11. juni

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Fra den nye verden
Sommerferie på danske museer 2019, 2
Jagten på fortiden