Menu
Forrige artikel

Oplev ”Farlig Ungdom” – lyslevende ungdomskultur fra 50’erne

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 4204

Rock n’ roll, amerikanerbiler, hulahop show, undervisning i jitterbug, modeshow og varme hunde står bl.a. på menuen, når en af Danmarks populære historiske attraktioner i weekenden den 18.-19. juni opfører totalteater om den farlige ungdom i 50’erne. 

50’erne kan opleves lyslevende, når Andelslandsbyen Nyvang genskaber tidens vilde ungdom og sætter fokus på teenagekulturen, der opstod i Danmark efter anden verdenskrig. 

Det sker den 18. og 19. juni fra kl. 11-17, hvor publikum får et unikt indblik i den amerikansk inspirerede ungdomskultur, der hurtigt vandt indpas i Danmark i 50’erne med alt, hvad det indebærer af musik, dans, mode, mad, motorkøretøjer og moral. 

”50’erne har spillet en stor rolle for ungdomsbegrebet i Danmark, da der efter krigen opstod en helt ny livsfase mellem barndommen og voksenlivet – ungdommen. I takt med at økonomien voksede, fik de unge flere midler, og det medførte et større forbrug og en helt ny og vild ungdomskultur, der for alvor kulminerede med de første rock n’ roll koncerter i Danmark i 1957,” fortæller Benjamin Lamberth, der er marketingchef i Andelslandsbyen Nyvang og fortsætter:

”Vi lever og ånder for at levendegøre historien, og vi glæder os til at give publikum en farverig, fed og festlig oplevelse. Med Farlig Ungdom ønsker vi også at formidle historien på en inddragende måde og sætte tankerne i gang hos publikum. Teenagekulturen og idoldyrkelse, som vi i dag tager for givet, fandtes faktisk ikke for 70 år siden.”

Ikke kun sex, drugs og rock n’ roll 

Farlig Ungdom byder på noget for enhver smag, når mænd med ”anderumper”, brylcreme og brilantine og unge piger i farverige skørter slipper tøjlerne løs.

Publikum kan opleve professionelle dansere, der giver undervisning i lindyhop og jitterbug, ligesom Miss Mia viser hulahop-tricks, som de besøgende kan forsøge at gøre efter.

Der vil også være stort modeshow, der viser tøj fra 50’erne, samt mulighed for at købe tidens tøj og få styr på 50’er frisuren i hårsalonen.

I den lidt mere maskuline afdeling kan publikum beundre originale amerikanske 50’er biler og knallerter til tonerne af livebandet The Neros, der i løbet af dagen spiller rock n’ roll fra slutningen af 50’erne.

I bedste 50’er stil kan de besøgende smæske sig i varme hunde, milkshakes, Ice Cream Soda, Yankee bar, Jolly Cola og Stjerne pilsner.

Publikum vil også få indblik i kontrasten mellem ungdommen og det stokkonservative miljø i Danmark, hvor de voksne anså de unge som farlige og hæmningsløse. Det sker bl.a. gennem optrin, taler og rollespil om den forbandede alkoholkultur, der angiveligt fører til løssluppen sex og kriminalitet. Der sættes også fokus på hustruens manglende dygtighed, som mange i 50’erne mente var den største skilsmisseårsag. 

”Farlig Ungdom giver de besøgende, der var unge i 50’erne, mulighed for at genopleve deres ungdom. Deres børn og børnebørn kan samtidigt rejse tilbage i tiden og opleve, hvordan det var at være ung i 50’erne. I dag er der også mange unge, som er inspireret af subkulturen ’rockabilly’, og dem ser vi også frem til at give en fed oplevelse,” siger Benjamin Lamberth, som opfordrer de besøgende til at lufte 50’er tøjet. 

www.andelslandsbyen.dk

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Aalborg set med malernes øjne
Skæbnefortællinger fra besættelsestiden
Besøg isenkræmmeren i Den Gamle By