Menu

Advent

Kategori: Årstidens skikke
Visninger: 21893

 

Advent betyder "Adventus Domini", dvs. "Herrens komme". Herren, der sigtes til er naturligvis Jesus

Adventstiden er det kirkelige nytår, og oprindeligt tænkt som en faste- og bodstid, hvor man forbereder sig til den åndelige "oplevelse" som forestår ved fejringen af Jesu fødsel. Advent har altid været en kirkelig begivenhed, der først i nyere tid har fået folkelige aspekter.

Violette adventskranse
Ligesom juletræet har adventskransen sine rødder i Tyskland, og kom til Danmark i tiden omkring Første Verdenskrig. Den fandtes først i Sønderjylland, og blev rigtig udbredt og populær i løbet af 30´erne og 40´erne. Oprindeligt er adventstiden tænkt som en faste- og bodstid fra kirkens side, og tanken var, at man her igennem skulle forberede sig åndeligt til Jesu fødselsdag. Da violet er den liturgiske bodsfarve i den katolske kirke, har violet været anvendt som farve til kransens pynt i katolske dele af fx Østrig og Tyskland. 

3 bånd i kransen?
Et godt tegn på, at den havde vundet udbredelse er, at skikken da var så kendt, at den kunne komme på julemærkerne. Det første julemærke efter Anden Verdenskrig havde netop adventskransen som motiv. Efter besættelsen havde lysene en helt særlig betydning, - at man herhjemme gav den hvide lys og røde bånd - de nationale farver - har utvivlsomt også bidraget til dens succes. I øvrigt vises den første adventskrans på julemærket i 1946 ophængt i 3 bånd, og ikke i 4. 

Tekst: Charlotte S.H. Jensen

Se relaterede artikler
Kort
Lysestage
Marcipan