Menu
Forrige artikel

Roms fødselsdag

Kategori: Artikler
Visninger: 2211

 

April er måneden, hvor romerne markerer byens grundlæggelse eller fødselsdag. Som de fleste nok ved, er det Romulus, der betragtes som ham, der gav byen navn. Man fejrer det hvert år under festlige former – i år fra 20. til 23. april med spændende initiativer rundt om i byen. Så er man på vej herned, er der meget at holde øje med.

  Roms vartegn er ulvinden, der dier tvillingerne Romulus og Remus. Foto: HPN

Den 20. april klokken 19.30 sker følgende: Rinnovo del Fuoco Sacrofornyelsen af den hellige flamme. Det sker på ¨Campo Marzio”, der er pladsen, hvor Pantheon ligger. Handlingen foretages af Vestalinderne, hvis opgave det netop var at vedligeholde den hellige flamme.

 Pantheon hvor den hellige flamme tændes. Foto: Erik Ingemann

Herefter lyses velsignelsen over byen:. Denne svarer til den velsignelse paven lyser som: ”Orbi et urbi” senest sket i forbindelse med påsken 2023, hvor titusindvis af mennesker var forsamlet på pladsen foran Peterskirken. Noget der næsten gav én gåsehud på armene. Gribende var det.

Alle dage vil der foregå noget på ”Circus Maximus” – blandt andet vil der være en gladiatorskole for børn. Den 22. april klokken 15.00 spiller man en kamp i boldspillet ”Harpastum” – en blanding af fodbold, håndbold og rugby opfundet af romerne. Samme dag klokken 17.30 vil der være en gladiatorturnering på Circus Maximus.

  Legionerne marcherer ind på Circus Maximus. Foto: HPN.

Søndag den 23. april bliver den helt store dag, der starter klokken 10.00 ved Colosseum. Processionen fortsætter ad ’Via Imperiale’ til ’Circus Maximus’. Adskillige orkestre vil ledsage optoget.

På selve ’Circus Maximus’ vil en særlige re-enactment gruppe præsentere sig som de legioner, der kæmpede i krigen mod marcomannerne 167 – 180. Disse kampe foregik blandt andet ved Donau uden for Wien, hvor romerne havde en af deres stærkeste fæstninger – Carnuntum – som vi vender tilbage til senere. Det var kejser Marcus Aurelius, der sikrede sejren.

Rytterstatuen med kejser Marcus Aurelius står på Capitoler højen

Det plejer at være nogle herlige dage for alle aldre, så derfor: ”Auguro a tutti voi una bella festa di compleanno'.

Jeg ønsker alle en god fødselsdagsfest.

Der er lanceret en ny ”superbillet” til blandt andet Forum Romanum og Colosseum. Den vil jeg gå hen og teste og så fortælle mere om i maj måned.

Ertik Ingemann Sørensen

[Historie-online.dk, den 12. april 2023]

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
DDR's svar på Enigma-maskinen
Lene ejer 3.000 Barbiedukker
August. Très Riches Heures du Duc de Berry