Menu
Forrige artikel

JANUAR

Kategori: Temaer
Visninger: 2415

 

 

Janus er den romerske gud, der ifølge poeten Martial er skaberen af året.

Han vogtede over begyndelser og afslutninger, indgange og udgange – over Roms porte. På latin staves han ”Ianus”, da det latinske alfabet ikke havde et j. Det passer med ”ianua”, der er det latinske navn for dør. Herved er Janus også ”ianitor” – ham, der vogtede portene. Og det var han faktisk god til med de to hoveder. Han kunne se fremad og bagud på samme tid – det samme kunne han med tiden selv – så ham var det ikke let at snyde.

Ifølge overleveringen blev der lavet et skrin, hvor der i hver ende var en port. Oven på skrinet var der en statue af Janus, der jo kunne holde øje med begge porte. Når de var lukkede, var det tegn på, at fjenderne var overvundet – stod de åbne, var legionerne ude at forsvare Rom.

Janus vogtede over Roms porte – det kan man se den dag i dag, da der stadig findes en Janus-port.

Janus-porten ned de fire åbninger findes tæt ved Circus Maximus. Man kan læse mere om denne i serien Det hemmelige Rom – ”Spændende genåbninger i Rom”. Her nævnes tvivlen, om det nu er en Janus-port. Senere undersøgelser har dog slået fast, at det er en sådan.

En mønt fra kejser Neros periode har på den ene side en gengivelse af det omtalte skrin:

 

Janushovedet findes i museet i tilknytning til Cathedrale di san Giorgio Martiri i Ferrara, der ligger nordøst for Bologna i regionen Emilia-Romagna.

Erik Ingemann Sørensen

Se introduktion til serien her

[Historie-online.dk, den 4. januar 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
SEPTEMBER
MAJ
SEPTEMBER