Menu
Forrige artikel

De kom og de blev

Kategori: Bøger
Visninger: 6817

Af Winnie Maria Bak

Meningen med dette stykke lokalhistorie er at undersøge indvandringen i Ribe Amt: hvad var baggrunden for de fremmedes bosættelse og hvem var personerne bag statistikkerne. Indvandringen er et forholdsvis ubelyst emne i lokalhistorien, men dette satte Ribe Amts Lokalarkiver sig for at gøre noget ved.

26 personers historie er medtaget i bogen, og der er tale om en blandet skare. Et af udvælgelseskriterierne har været, at personen har taget permanent ophold i Danmark, og vi møder folk fra både Østrig, Finland, England, Kina, Columbia, Somalia osv.

Ideen med at skildre disse personlige historier er interessant. Den giver et godt mikrohistorisk indblik i vores lands og samfunds historie og vores forhold til resten af verden. F. eks møder vi Vilhelmine og Mitzy – to af de mange wienerbørn der kom til Danmark efter Første Verdenskrig, finnebarnet Jaakko, den tyske flygtning Ingrid og gæstearbejderen Naci fra Tyrkiet.

Grundene til at alle disse mennesker kom til Danmark er for de flestes vedkommende triste i deres udgangspunkt, men ender godt med livslange venskaber og ægteskaber. Denne bevægelse over landegrænserne, der har stået på altid og stadig foregår, er med til at gøre Danmark til det land, det er i dag. Nogle mennesker har vi inviteret; hollænderne på Amager, hedekolonisterne i Jylland, tyrkerne som vi manglede på vore stålværker osv. Andre er kommet flygtende hertil af nød og andre igen kommet af kærlighed.

Denne bog er måske nok mest interessant for lokalbefolkningen i Ribe Amt. Den kan dog sagtens læses af andre, da den viser hvilken dejligt mangfoldighed det giver, at der er andre nationaliteter med andre kulturer, der har lyst til at slå sig ned her og blande sig med os. Desværre er det jo blevet som det danske band Juncker synger: ”på fredag bli´r jeg svensker, lidt udenfor Malmø skal vi bo. Fordi du ikke var her den dag, du blev født”. Måske vi skulle overveje, hvor interessant her ville være, hvis her kun boede etniske danskere.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Sommerliv ved Vestkysten
Mennesker på herregården - Lolland 1880-1960
Dragør i 1700-tallet - et maritimt bysamfund