Menu
Forrige artikel

Fyrværkeri, skyderi og larm

Kategori: Årstidens skikke
Visninger: 7391

 

At skyde nytår ind er en skik, der har i hvert fald 300 år på bagen 

Det var først i slutningen af 1800-tallet, at fyrværkeri blev noget, som kunne købes i almindelig handel og med en almindelig pengepung. Hidtil havde fyrværkeriarrangementer primært været noget, man kunne opleve i forbindelse med meget store og bekostelige arrangementer, fx fyrstelige bryllupper og lignende.

Frøer og kinesiske pistoler
Ned imod år 1900 blev det mere og mere almindeligt, at navnlig tobakshandlere tog et parti af forskelligt knaldfyrværkeri hjem og solgte i deres butikker op til nytår. I mange år var det egentligt forbudt i flg. politivedtægter at sælge fyrværkeri. Og derfor forsvarede en tobakshandler, der blev anklaget i Nakskov år 1900 sig med, at han  ikke havde solgt sagerne, men givet 2-3 "Frøer" og ca. 24 "kinesiske pistoler" til de kunder, der kom for at købe cigarer og cigaretter. Men han fik nu en bøde alligevel!

Bøsseskydning
Før den tid havde man klaret sig ved at skyde op i luften med en bøsse, hvis man havde en sådan. Der findes flere beretninger om skyderi af denne type, men også retssager. Fx anklagede Stine Jensen fra Nyord på Møn i 1876 lodsen Ole Nielsen, fordi hun mente, at det var ham, der nytårsnat havde brækket hendes dør op og skudt ind i køkkenet.

Potter på dørene
Andre metoder var at "slå potter på dørene" - at kaste gamle udtjente lervarer på folks døre. Det gav et vældigt brag, når tingene gik i stykker. At "gå med rumlepotte" var en anden mulighed - her blev larmen lavet med en krukke, der var ombundet med et skind. Gennem et hul i skindet trak man en fjer, hvilket også gav en god larm.

Tekst: Charlotte S.H. Jensen

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Løjer og ballade
Varsler til nytår
Hvorfor holder vi Nytår?