Menu
Forrige artikel

Edsringe-fundet fra Skelskør

Kategori: Arkiv
Visninger: 2729

To amatørarkæologer har fundet fire guldringe fra bronzealderen på en mark på Skælskør-egnen. Eksperter kalder fundet helt exceptionelt.

Der blev skrevet danmarkshistorie, da to fritidsarkæologer, onkel og nevø, var ude med deres metaldetektorer på en mark i Skælskør-området. 
Her fandt de nemlig fire flotte armringe af guld, såkaldte edsringe, fra yngre bronzealder omkring år 800 før Kristus. 

Alle fire ringe er fundet inden for få meter af hinanden og endda på den mark, hvor der tidligere er fundet seks store edsringe - som dog er dukket op ad flere omgange igennem en periode på over 30 år. Netop derfor er det nye fund helt enestående, fortæller Peter Vang Petersen, som er museumsinspektør og danefæekspert på Nationalmuseet:

- Det er første gang nogensinde, at vi finder fire edsringe på én gang. Og ti på samme mark – dét er helt vildt. Det er simpelthen et helt fantastisk fund. På nationalt plan er der kun fundet omkring 50 edsringe i alt, siger Peter Vang Petersen og tilføjer, at de ti guldringe til sammen har en vægt på over tre kilo.

Historien om, hvordan de to flittige amatørarkæologer fandt guldringene lyder næsten for god til at være sand, fortæller Kirsten Christensen, som er museumsinspektør på Museum Vestsjælland, hvor ringene blev indleveret:
- De fandt først to ringe, som de afleverede til museet, og så sagde de til mig: ’Nu tager vi ud og finder nogle flere’. Og så fandt de simpelthen to til. To ringe på én gang er meget usædvanligt, men INGEN havde forestillet sig fire, siger hun.

Gravfund viser, at kun mænd har båret de gyldne edsringe, måske som en markør, der viste personens stand. Danefæekspert Peter Vang Petersen mener, at ringene kan have haft en religiøs betydning: 
- Armringene er blevet båret til hverdag som tegn på personens tilknytning til toppen af samfundet - måske i et religiøst funderet system. I bronzealderen har sådan nogle guldringe haft en overvældende værdi, så bæreren må nærmest have været en slags ”Solkonge” af Sjælland, siger han.

Det er bestemt ikke første gang, at markerne omkring Skælskør afslører imponerende guldfund, fortæller museumsinspektør Kirsten Christensen: - Hele området var et rigdomscenter i yngre bronzealder, og der er blevet lagt mindst fem kilo guld ned i markerne. Området har været attraktivt på den tid: Det ligger højt og tilbagelænet med udsigt ud over Storebælt, siger hun.

Både Kirsten Christensen og Peter Vang Petersen mener, at de fire edsringe tydeliggør, at egnen har været et meget betydningsfuldt område i bronzealderen

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Kongekapellet på Grathe hede er fundet
Fine nye vikinge-fund i Aalborg
En gammel gæst på Ore Strand, Vordingborg