Menu
Forrige artikel

Open source"-bådebygning vækker opsigt

Kategori: Arkiv
Visninger: 2102

Denne sommer bygger Vikingeskibsmuseets bådebyggere en rekonstruktion af Gislingebåden, en knapt otte meter lang båd fra år 1130, kort efter vikingetiden.

Byggeriet kører som et Open Source-projekt, hvor museet løbende siden starten af maj har delt alle detaljer omkring byggeriet via film, billeder og opslag på de sociale medier samt inddraget publikum mest muligt i processen, når de besøger bådeværftet på museet i Roskilde. Alt-i-alt et nyskabende formidlingstiltag, hvor traditionel træbådebygning er gået online.

Og interessen er enorm. Folk fra hele verden følger med i Gislingebådens tilblivelse via fotos og film, blog og Instagram, og der er livlig debat omkring detaljerne i det store projekt. Men mest overvældende og overraskende er det alligevel, at flere end 100 entusiaster fra alle dele af globen har så stor begejstring for projektet, at de har lyst til at eje tegninger, som gør det muligt for dem selv at bygge en kopi, uanset hvor i verden de bor.

Ind til videre har flere tilkendegivet, at de vil bygge båden i fuld størrelse, mens andre vil bygge modeller. Aftalen med de mange interesserede er, at de skal lægge billeder ud på netværket (Instagram #gislingeboat), når de bygger.

Vi vil bevare den immaterielle kulturarv ved at skabe begejstring og fælleskab
”Hele formålet med vores Open-Source-tilgang er netop, at skabe interesse og forståelse for de gamle håndværk som fx bådebygning, rebslagning og sejlmageri, og at vi tilsyneladende kan begejstre så mange mennesker verden over, er præcis hvad vi har ønsket.” siger Chef for Maritime håndværk, rekonstruktion og publikumsformidling Søren Nielsen, der har fået ideen til det nyskabende projekt, som er støttet af Kraks Fond.

Det er første gang, at Vikingeskibsmuseet formidler et bådebyggeprojekt på de sociale medier så dybt og detaljeret.

(august 2015)

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Nu restaureres danske bygninger i Serampore
Bornholmsk sølvskat afslører endnu et relikviekors
Guldspiraler er en gåde for arkæologerne