Menu
Forrige artikel

Museumsvindue i Istedgade

Kategori: Arkiv
Visninger: 2676

Stjerne Radio, Istedgade 31 genopstår som museumsvindue. Her skal modstandsbevægelsens historie formidles i skiftende udstillinger. 


I det lille baglokale til Stjerne Radio opstod sabotageorganisationen Holger Danske. Det startede her, med spæde provokationer overfor den tyske besættelsesmagt. Når værnemagten var i Istedgade, skete det til tonerne af `It´s A Long Way To Tipperary´ når de tyske tropper marcherede forbi Stjerne Radio.

Her blev det illegale blad `De Frie Danske´ fremstillet og det var her samarbejdet imellem BOPA og Holger Danske opstod. Her planlages den spektakulære sabotage af den tiltænkte tyske kaserne i Forum, samme dag som Rigsbefuldmægtige Werner Best fløj til Tyskland, for at fortælle Adolf Hitler, at alt åndede fred og ro, i `det lille latterlige land´ 4 dage senere var samarbejdspolitikken brudt sammen, henrettelsen af sabotører var startet og d. 29. august 1943 indførte tyskerne militær undtagelsestilstand i Danmark.

Det var på dette sted, at en lille gruppe aktivistisk indstillet personer, tog en række initiativer, der siden skulle blive til sabotageorganisationen Holger Danske – den talmæssigt største af sin slags i Danmark.

Projekt Stjerne Radio ønsker med genskabelsen af forretningen som ramme om et formidlingsrum, at ære både de faldne i frihedskampen, de sidste veteraner og for fremtiden at styrke den historiske bevidsthed hos yngre generationer.

Realiseringen af Projekt Stjerne Radio er sket med støtte fra A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almennyttige Formaal, Frihedsmuseets Venner, Konsul Georg Jorck og hustru Emma Jorck’s fond, Vesterbro Lokaludvalg og Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune

(august 2015)

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Nyopdaget sten med skåltegn
65 millioner til rekonstruktion af kæmpe vikingehal
Danmark på vej til at få et heksemuseum