Menu
Forrige artikel

Romersk drukmås er nyt Danefæ

Kategori: Arkiv
Visninger: 2728

En festlig, fed og fordrukken lille fyr som er fundet nær Falkerslev på Falster er netop erklæret Danefæ.

Fundet er en lille bronzefigur. Den forestiller satyren Papposilenos, som i romersk mytologi var en fast følgesvend til vinguden Bacchus, som er kendt for heftige fester, hvor der blev drukket igennem.

At figuren kom til Nationalmuseet, skyldes finderen Hanne Jensen, som fandt den tilbage i efteråret 2010, da hun sammen med andre medlemmer af Furesø Detektorgruppe var inviteret på gæstevisit på Falster.

- Det er mit første metaldetektorfund overhovedet. Da den dukkede op, syntes vi alle, at den så ny ud, og at det derfor nok ikke var noget særligt, men jeg tog alligevel figuren med hjem, fortæller Hanne Jensen.

Et andet medlem af detektorgruppen fandt via internettet ud af, at figuren måske var danefæ, og derfor sendte Hanne Jensen den til Nationalmuseet.

På Nationalmuseet er arkæolog og museumsinspektør Peter Pentz meget glad for, at den lille figur blev indleveret. Figuren, der dateres til perioden 100 f.Kr. til 100 e.Kr., er nemlig den første af sin slags nogensinde fundet i Danmark.

- At den slags figurer først dukker op nu kan skyldes, at mange detektorfolk tror, at de stammer fra 1800- og 1900-tallet, hvor man i stor stil har kopieret romerske genstande og solgt dem til turister, siger Peter Pentz, der opfordrer til, at man altid tjekker sine fund grundigt og ikke bare kasserer dem, hvis de ser nye ud.

- Fundstedet ligger lige syd for Falster Virke, som er et af Danmarks største forsvarsanlæg fra jernalderen, og man må formode, at det netop var omkring Virket, at datidens magtfulde falstringer holdt til. siger Kasper Søsted fra Museum Lolland-Falster. Ikke så langt fra fundstedet har museet udgravet en boplads, som kan dateres til de første århundreder e.Kr. så man kan ikke afvise, at der stadig ligger en tvilling til Papposilenos og venter på at blive fundet i den falsterske muld.

Om datidens falstringer så også lå til bords, når de holdt fest, tør hverken Kasper Søsted eller Peter Pentz udtale sig om, men der var meget tæt kontakt mellem Skandinavien og Romerriget. De vil ikke afvise, at nogle fine romerske bordmanerer sneg sig ind hos datidens skandinaver, der af romerne blev betragtet som en flok fordrukne barbarer.

Papposilenos bliver nu erklæret for danefæ, og der venter Hanne Jensen en dusør.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Sjælden sølvmønt fra Mexico fundet på Lolland
Frihedsmuseet går under jorden
Sensationelt bronzefund i Gl. Skørping