Menu
Forrige artikel

Albert

Kategori: Bøger
Visninger: 6678

 

Af Willy Stolarczyk 

På fredag den 25. september kl. 17 udkommer på Vejle Kunstmuseum en smuk minde/hyldest & kunstbog om Vejles berømte ”Stadskunstner” Albert Bertelsen, som døde i december 2019, 98 år gammel. Bogen er skrevet af to af Vejles kendte og anerkendte kulturelle fagfolk, nemlig tidligere leder af Vejle Kunstmuseum Nina Damsgaard og tidligere kulturjournalist på Vejle Amts Folkeblad, Vibeke Kruse. De formulerer selv opgaven som ”En mosaik om Alberts kunstnerkarriere”. Og der skal ikke herske tvivl om, at der er tale om en meget usædvanlig og usædvanligt omfattende karriere. Indholdsfortegnelsens sidetal henviser på sine 140 sider til 42 kapitler, oversigter, digte, billeder mv. Bogen om Albert er trykt på Jelling Bogtrykkeri, og udgivet på Forlaget Jelling, hvilket sikrer høj bogmæssig og forlagsmæssig kvalitet. Den kommer til salg på Vejle Kunstmuseum, hos ”Guts gemmer” og hos Bog & Idé på Rådhustorvet, og den vil komme til at koste 275 kr.

Albert Bertelsen er født i Vejle, levede hele livet i Vejle og døde i Vejle. Han blev uddannet som håndværksmaler og arbejdede som skiltemaler i 25 år. Først som 30-årig sprang han også ud som billedkunstner, inspireret af især Henry Heerups værker og animeret af sin hustru Ruth. Han debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1954, og han blev ved med at være aktiv til det sidste, så hans kunstnerkarriere kom til at vare omkring 65 år. Bogen om Albert udvider hans kunstneriske omfang fra at være en ”folkelig” maler, der producerede kunstværker i og til sin hjemby, til at blive solidt placeret i den nationale og nordiske kunsthistorie. Og bogen er rar at røre ved og nem at læse, trykt med ret store typer og på 170 g silkepapir i ca. A4-størrelse. Det er en helt oplagt Julegaveidé til alle kunstinteresserede! Og til alle vejlensere!

Denne omtale er ikke det rette forum for kunstteoretiske overvejelser og detaljerede gennemgange af Albert Bertelsens ”perioder” og af anmeldernes ros af værkerne. Køb i stedet bogen og læs selv de to forfatteres både begavede, grundige og kærlige gennemgang af værker og historie. Dog skal det nævnes, at Bertelsens produktion er overordentlig alsidig, fra gård- og kirkemalerier til landskabsbilleder fra Norge og Færøerne til portrætter, bryllups- og begravelses-billeder og ikke mindst også til hans mere folkelige plakatkunst til Amatørscenens årlige kabaret’er i Skyttehuset. Noget særligt ved mange af hans landskabsbilleder, især dem fra Færøerne, er hans ”sfumato”teknik, der tjener til at ”sløre” konturerne og give en ”mystisk” virkning. Også hans lys- og farvebehandling fortjener at fremhæves. Skulle man ved at læse bogen få endnu mere appetit på Alberts kunst, kan det anbefales at google sig ind på www.albertbertelsen.dk, Albert Bertelsen-samleren Verner Skov Pedersens hjemmeside om Albert. Her finder man masser af biografisk og kunstnerisk materiale, som der i sagens natur ikke har været plads til i bogen. Men det er naturligvis ikke nogen rimelig erstatning for den oplevelse, det er at sidde med den smukke bog i hænderne. Tillykke til forfatterne og de kommende læsere!

[Historie-online.dk, den 22. september 2020]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Børn, kulturarv og museer - ny antologi
Bogforum var en messe værd
Årets bog om svensk historie 2020