Menu
Forrige artikel

At vise flaget

Kategori: Anmeldelser
Visninger: 6236

BogFeature
At vise flaget

Ebbe Munck. Krigskorrespondent. Modstandsmand. Hofchef. 

Ebbe Munck var en mand som voksede op i en tid, hvor der endnu var strenge moralske konventioner. Der var stærke forventninger til den måde, han skulle leve og agere på. Og han brugte hvert et smuthul til at tage fri fra forventningerne. I den forstand var han meget moderne.

Forfatteren har gennem flere år haft en tilknytning til Arktisk Institut og har en længere række publikationer bag sig. Bogen følger derfor i naturlig forlængelse af hendes forfatterskab, og det er tydeligt, at hun er på hjemmebane i stoffet og manden.

Biografien er en historisk genre, som har mange læsere. For at imødekomme denne læserskare er biografien ofte skrevet med en anderledes sproglig opmærksomhed end andre fagbøger. Mange journalister har med afvigende held kastet sig over genren. I dette tilfælde er kombinationen ganske heldig. Modtagelsen i morgenaviserne har da også været god over stort set hele linien, og alle hæfter sig ved, at det en god fortælling med et godt drive. Forfatteren kan sit kram.

Ebbe Muncks egne dagbøger udgør den væsentligste kilde til værket. Bogen bygger desuden på litteratur og interviews, avisudklip fra hans karriere som journalist og brevvekslinger. Man kommer derfor næppe tættere på manden, uden at gå dybere ind i nogle af de samarbejdsrelationer han indgik i, f.eks. under modstandskampen. Det har ikke været hensigten her, og derfor kan man næppe klandre forfatteren for det.

Bogen er, som det sig hør og bør, forsynet med kildehenvisninger, litteraturliste og indeks. Det er ikke en selvfølge i denne genre, så det er værd at bemærke. Tak til forlag og forfatter.

Bogen er opbygget kronologisk og for en gang skyld er det ikke et irritationsmoment for anmelderen. Biografier indledes oftest med nogle ”pligtkapitler”, som læseren må slæbe sig gennem. De findes ikke her og det er både ”den biograferedes” og ”biografens” fortjeneste.

Man ender meget klogere på denne spændende person, og så kan man vist ikke bede om mere. Derfor tøver jeg ikke med at give mine varmeste anbefalinger til denne spændende bog.

Køb den trygt.

FAKTA

Janni Andreassen:

At vise flaget. 
Ebbe Munck. Krigskorrespondent. Modstandsmand. Hofchef.

Udg. af Høst & Søn.

376 sider, 349 kr.

Høst & Søn

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Frederik Poulsen
Friedrichs farver
Hypnosemorderen - dobbeltmennesket Palle Hardrup