Menu

Ølrejsen til Prag

Kategori: Anmeldelser
Visninger: 264

 

Af Jakob Ørnbjerg, Museum Silkeborg

Skal man tale om øllets verdenshistorie er Tjekkiet i almindelighed og Prag i særdeleshed mere end svær at komme udenom. Her er der en mere end 1.000 år gammel tradition for fremstillingen af det ædle bryg. Det betyder, at der på disse kanter fortsat er en overflod af øltyper, adskillige bryghuse, utallige barer, restauranter og listige vandhuller at holde styr på. Så er der heldigvis god hjælp og begejstret vejledning at hente i denne lille fine bog, der her skal anmeldes. Guidebogen introducerer ikke blot Tjekkiets ølhistorie og kortlagte ruter til Prags udskænkningssteder, men giver også mulighed for at foretage ekspeditioner til bryghuse og ølhaver udenfor bygrænsen.

Første forfatter er Carsten Berthelsen, der i årtier i skrift og tale og ikke mindst med ølsmagninger har sat en ære i formidlingen af ikke blot den danske, men også den internationale ølhistorie. Han får følgeskab af Kasper Mundt-Nielsen, der ikke blot er redaktør på bladet ”Ølentusiasten”, men også har mange års erfaringer som blogger og podcastvært om øl. Der er altså tale om to vidende og kompetente guider, der på deres Pragture tydeligvis arbejder ud fra mantraet ”En enkelt pilsner siger mig ikke rigtigt noget”.  Derfor er det også en fin service, at der på bogens guidede ture udførligt er anført både offentlige transportmidler, stoppesteder og billetpriser, så man kan komme sikkert hjem på hotellet efter at have nydt en række smagsprøver på den tjekkiske ølkultur.

Som en brusende og berusende strøm løber øllet igennem Tjekkiets historie. I henhold til traditionen var de første brygmestre i Tjekkiet benediktinermunke, der allerede i 933 tændte op under bryggerkedlerne i Brenovklostret ved borgen Prag. Herfra var der, på trods af først gejstlige mørkemænds forbud og siden kommunistiske tvangsnationaliseringer af private bryghuse, ingen vej tilbage. I Tjekkiet var øllet kommet for at blive og heldigvis for det.

En klassisk og måske lidt kedelig definition på øl vil være, at der er tale om en drikkevare af varierende alkoholstyrke og smag, der brygges på byg, gær og humle. Berthelsen og Mundt-Nielsen demonstrerer dog på overbevisende vis, at øl er alt andet og meget mere end det. Hvem vidste for eksempel, at der på det ikoniske værtshus ”U Fleku” i Prag findes et gigantisk vægmaleri fra 1900-tallets begyndelse, hvor en gruppe af datidens stamgæster, iklædt renæssancedragter, grådkvalte samles om en øltønde med indskriften ”Den sidste øl”? Eller at Vaclav Havel og andre systemkritikere i Sovjettiden holdt hof ved stambordet i ”Den gyldne Tiger”? Det var også ny og overraskende information for denne anmelder, at ølskum i glasset i Tjekkiet ikke betragtes som et irriterende overfladeprodukt. Tværtimod var ølskum i gamle dage en sikker indikator for øllets kvalitet og friskhed. Øl, der er blevet surt, producerer nemlig ikke skum, så her blev vi det klogere!

Planlægger man en rejse til Prag, hvad enten man er dedikeret ølentusiast eller ordinær turist med interesse for ikke blot den tjekkiske hovedstad, men også det øvrige lands historie og kultur, er denne bog en nødvendighed. Anbefales med højt skum og så glæder jeg mig ellers til at se, hvilken ølnation Berthelsen og Mundt-Nielsen næste gang inviterer os med til.

[HIstorie-online.dk, den 5. juni 2025]

Se relaterede artikler
Skibskost fra sejlskibenes tid – fortællinger fra Marstal
Fisk til folket
En kulinarisk rejse gennem tiderne