Menu
Forrige artikel

Verdensspillet - Fodboldhistorie fra de første spark til Verdensmesterskaberne

Kategori: Anmeldelser
Visninger: 2868

Af Poul Porskær Poulsen, historie-online.dk

I 2006 udgav sportshistorikeren Jørn Hansen en fin lille bog om fodboldens verdenshistorie. Kort og koncis blev man på relativt få sider sat ind i udviklingen i verdens mest udbredte leg, og i dag verdens største medieevent, specielt når der VM. Bogen blev anmeldt på historie-online, så den indholdsmæssige side kan man læse mere om her >>

Der er dog god grund til at gøre opmærksom på, at bogen nu er kommet i en ny opdateret udgave. Bogen er skrevet før sommerens VM i Brasilien, så dramaerne i Rio, Sao Paolo osv. er ikke med, men det gør nu ikke noget, for det kan vi jo godt huske; specielt at Brasilien fik læsterlige klø af Tyskland 7-1. Det har Jørn Hansen ikke forudset, men han gør dog opmærksom på, at det brasilianske landshold ikke er, hvad det var engang, og at det muligvis ikke ville være i stand til at leve op til hjemlandets store forventninger. Men Jørn Hansen har naturligvis fået de omfattende demonstrationer med, som prægede perioden op til mesterskaberne. Tusindvis af frustrerede brasilianerne gik på gaden og protesterede over, at der blev brugt penge på kæmpestadions – fx i hovedstaden Brasilia og i Manaus langt ude i urskoven. Steder, hvor der tilsyneladende ikke var brug for kæmpestadions efter VM. Men de fattige i favelaerne havde brug for penge til næsten alt.

”Verdensspillet” fortæller altså historien om fodboldspillets historie fra de første engelske spark og fastlæggelse af reglerne over udbredelsen via englændere i udlandet, de schweiziske skoler, professionaliseringen, og især er afsnittene om fodboldens lokale udtryk interessante, fx udviklingen i Sydamerika og Centraleuropa, der overhalede englænderne, der foretrak at forholde sig ligeglade med spillets udvikling uden for de britiske øer. Den danske udvikling er naturligvis også med – og her drejer det sig jo især om DBU’s vægring til at indføre professionel fodbold. Jeg har ikke sammenlignet konsekvent med den gamle udgave, men der synes at være kommet en del nyt materiale med – og lystlæsning er det stadigvæk, selvom man har hørt en del af historien før.

Særligt nyt er naturligvis udviklingen i det 21. århundrede, hvor det spegede spil om udpegningen af værtslande for VM spiller en fremtrædende rolle. Spillet om udpegningen af Rusland og Qatar som værter for mesterskaberne i hhv. 2018 og 2022 gennemgås med udblik til både udbredelsen af spillet i Asien, hvortil Qatar med de mange milliardærer og endnu flere slavearbejdere hører; de nye fremadstormende økonomier i BRIK-landene; oligarkerne i Rusland og deres uendelig mængde af oliepenge, Afrikas rolle – og naturligvis ikke mindst FIFA-præsidenten Sepp Blatters noget blakkede ry. Det sidste kommer vi til at høre en del mere om i 2015, hvor der skal vælges præsident igen, og hvor Blatter ønsker at fortsætter. På nuværende tidspunkt ser det ud til, at han får nogle vægtige modkandidater, men hvem ved, hvordan det vil gå. 

At der er tale om et fænomen, som fylder voldsomt i verden, kan man ikke være i tvivl om – men fodboldspillet vedbliver at være en kilde til fascination for alle os, der ikke er på banen. Sådan vedbliver det jo nok, skønt klubberne jonglerer med kæmpebeløb for at sikre sig de rigtige spillere, så man kan holde sig i toppen af underholdningsindustrien.

De bedste anbefalinger herfra

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Ikke at syne, men at være
Matadorernes tid. Tour de France 1960-1979
Halvguderne