Menu
Forrige artikel

Bogforum var en messe værd

Kategori: Bøger
Visninger: 596

 

At bogen ikke er døende, blev til fulde understreget i den forgangne weekend, da forlagene endnu engang præsenterede deres talrige perler i Bella Centeret.

Udenfor strakte køen af besøgende sig mere end 400 meter. Så er man unægtelig glad for at have en adgang med særlig tilladelse. Indenfor mindede den summende lyd fra myriader af mennesker allermest om et bistade, hvor hundredvis af bier suste frem og tilbage – nogle nærmest dansende for at fortælle de andre, at her kunne man finde noget særligt spændende.

Der var besøgende i alle aldre hos de forskellige forlag. (Foto: Erik Ingemann).

De fleste forlag havde i forbindelse med deres stand en form for scene, hvor forfatterne blev interviewet. I gennemsnit omkring 20 minutter. Det var imponerende, hvad man fik at vide på den forholdsvis korte tid. Men det tiltrak i den grad de besøgende – og mange gange lød latter og klapsalver højlydt gennem de forskellige udstillingshaller.

Man taler meget om, at bogen er i krise – erstattet af streamingtjenester, udkonkurreret af tablets med mere. Det var der absolut ingen tegn på her. Det var overvældende at se, hvor mange forskellige forlag, der var repræsenteret. Nogle ganske små – men med spændende tiltag. Børnebøgerne havde også en fin placering hos de forskellige forlag med Gyldendal i spidsen. Her præsenterede man Jakob Martin Strids imponerende nye tegneseriebog: ”Den fantastiske bus”. En herlig kleppert til næsten 400 kroner – nærmest i coffetable format.

Det var også Gyldendal, der præsenterede 2 nestorer: Niels Barfoed (92) fortalte om sine livstanker og den 10 år yngre Holger Bech Nielsen tryllebandt publikum med sine tanker om sine teorier. Dog kneb det for undertegnede at forstå det hele.

 Holger Bech Nielsen lige før han skal på scenen og fortælle om universets mange gåder. (Foto: Erik Ingemann)

For historisk interesserede var der et overflødighedshorn af bøger – stort set fra alle de førende forlag. Og foredrag om historiske emner var der mange af. Benjamin Asmussen og Anders Ravn Sørensen fortalte eksempelvis om deres spændende bog: ”Maleriets forbandelse”, der er udkommet på Gads forlag. Og Jesper Clemmensen præsenterede sin nye udgave af ”Flugtrute Østersøen”, der er udkommet hos Lindhardt og Ringhof. Begge arrangementer var flittigt besøgt.

Historiske værker, erindringer og kulturelle bøger er i disse år genstand for stor opmærksomhed. Det er, som om tiden kalder både på tilbageblik og filosofiske tanker. Det var tydeligt, da præsten Kathrine Lilleør fortalte om sin seneste bog. Men også da revyens grand old man, Ulf Pilgaard, sammen med Lisbeth Dahl fortalte morsomt om deres mange år sammen.

 To spændende kulturpersonligheder bag scenen, Kathrine Lilleør og Ulf Pilgaard. (Foto: Erik Ingemann).

Sammenfattende må man konstatere, at de mange aktiviteter, interessen især for historie-udgivelser i den grad stemmer sindet til optimisme på fagets vegne. Der er intet, der tyder på, at bogen er i krise.

Derfor var Bogforum virkelig en messe værd.

Erik Ingemann Sørensen.

[Historie-online.dk, den 8. november 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Politiken Historie
Lysene slukkes
Holger Drachmann