Menu
Forrige artikel

Lysene slukkes

Kategori: Bøger
Visninger: 3676

 

Værket, der er i to bind, blev udgivet i 1980-1981 –lige inden Erik Kjersgaards (1931-1995) 12-episoders Danmarkshistorie kørte over de danske tv-skærme, og før han blev direktør for Den Gamle By i Aarhus.

Hans søn, Clement Kjersgaard, siger: ”Genremæssigt var værket årtier forud for sin tid – og det er det stadigvæk. Ved at bruge samtidige kilder, ikke mindst aviser og ugeblade, genskaber den besættelsens hverdag. Det er besættelsen set fra gaden, marken, biografkøen, fra begge sider af købmandsskranken. Eller som et af kapitlerne hedder: Fra ”høkassen” (der stod i datidens køkkener). For dér sad forfatteren selv, i sin mors køkken. Min far var født i 1931, så han var otte år gammel, da invasionen fandt sted – og tilbragte således en stor del af sin barndom i et besat land og en verden i krig.”

Clement fortsætter: ”Det sidste år under corona-nedlukningen er vi blevet mindet om det spørgsmål, besættelsen også stillede: Hvad sker der med vores oplevelse af os selv, Danmark og tilværelsen, når vi pludselig får en fælles skæbne? Eller bliver mindet om, at vi har det?

Bogen er skrevet med en form for dobbeltperspektiv og rummer sideløbende: Historien, som den blev oplevet undervejs, men holdt op mod helheden, som man først ser den senere. På den måde bliver kronologien sat i spil: Hvad vidste, tænkte, følte man - hvornår? Bind 1 starter netop ikke 9. april, men et halvt år forinden, med krigen, der (på det tidspunkt) ikke kom, men rumlede i horisonten som en fjern torden. Og bind 2 begynder med det rygte, der gik gennem landet i november 1942, om at krigen nærmede sig sin afslutning. På den måde siger bogen ikke så lidt om, hvordan der også foregår en krig om sandheden.”

Den nye udgave er designet af 2K/Denmark i Aarhus, der over de seneste årtier har opnået en enestående global position på design af bibler. Bøgerne er i øvrigt de første i en ny række af genudgivelser af Erik Kjersgaards bøger.

I den nye udgave bliver billedsiden – med hundredevis af fotografier fra perioden – opdateret og derfor øges sideantallet. I løssalg bliver prisen 399 kr. pr. bind. Købes bøgerne samlet direkte fra forlaget er prisen 299 kr. pr. bind, samt 77 kr. i porto og ekspedition  (i alt: 675 kr. for begge bøger).

Bøgerne udgives samlet 1. oktober men kan forudbestilles nu.

Se mere på: www.erikkjersgaard.dk

[Historie-online.dk, den 15. juni 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Geoforum Perspektiv: Brugen af historiske kort
Albert
Ny bog om herregårdsliv