Menu
Forrige artikel

Julevæsnerne på Moesgaard

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 577

 

De glemte, uhyggelige og somme tider misforståede væsner fra den europæiske julemytologi vender tilbage til Moesgaard Museum. Du kan møde de såkaldte julevæsner, når du besøger museets udstillinger de tre første lørdage i december. 

Måske møder du Joulupukki, som er det finske svar på julemanden. Han kan lynhurtigt forvandle sig til en dæmon fra underverden, og du skal give ham gaver og mad, for at han lader dig være i fred. Minder det ikke lidt om traditionen med risengrøden til nissen på loftet? Du kan også møde Julekatten fra Island, der umiddelbart ser sød og blød ud. Men den propper dig i sin sorte sæk og fodrer dig til den gruopvækkende Grylá, hvis du ikke får nyt tøj i julegave. Så måske skulle du alligevel ønske dig et par sokker… Og så er der Lucia, som de fleste tror, de kender på grund af det hyggelige Lucia-optog, der bringer lys til en mørk tid. Men historierne om Lucia er alt andet end lyse. Stak hun virkelig selv sine øjne ud for at undgå tvangsægteskab?

Vi har sørget for, at disse væsner og de mange andre julevæsner, du kan møde, ledsages af Moesgaards væsenvogtere, som kan hjælpe dig med at forstå dem og deres betydning – og som kan beskytte dig, så du ikke behøver være alt for bange for dem. Du kan læse mere om alle væsnerne på Moesgaards hjemmeside, så du er forberedt på, hvem du risikerer at rende ind i.

Lørdag 2., 9. og 16. december kl. 13.00-17.15.

Program for de tre lørdage:

Kl. 13.00–16.30: Julevæsnerne er løs på museet.

Kl. 16.45: Julevæsnernes historie præsenteres én efter én på museets centrale trappe

Kl. 17.15: Julevæsnerne og deres vogtere forlader museet og forsvinder ud i mørket.

[Historie-online.dk, den 22. november 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Museumsnumre 42 - Duelpistoler
Pionerbyen Kjellerup
Den store fædrelandskrig