Menu
Forrige artikel

Under sandet

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1368

 

Umiddelbart tænker de fleste nok på den omdiskuterede film af samme navn. Men i Ægypten har begrebet en helt anden betydning. Et nyligt fund sidestilles af ægyptologer med fundet af Tut Ankh Amuns grav i 1922. Det, der dukkede frem var intet mindre end det, man antager, er den største oldtidsby, der hidtil er fundet.

Murene når op i tre meters højde

 Fundet er gjort tæt på Luxor og Kongernes dal godt 657 km. syd for Cairo. Arkæologerne gravede efter det dødetempel, de mener, var knyttet til Tut Ankh Amun. Man begyndte udgravningerne i september 2020 mellem Amenhotep III’s dødetempel og Ramses III’s tempel. Begge ligger på vestsiden af Nilen. Kort tid efter man var begyndt, stødte arkæologerne på gamle mursten (lavet af mudder) – og udstrækningen af disse antydede, at der var tale om et særdeles stort område. Det kunne således ikke være det dødetempel, man ledte efter. Det måtte være noget helt andet.

Man sendte bud efter Ægyptens nok mest kendte – og farverige – arkæolog, Zahi Hawass, der hurtigt kunne erklære, at det måtte være den by, så mange har ledt efter, men aldrig fundet.

Den flamboyante arkæolog Zahi Hawass kaldes også for Ægyptens svar på Indiana Jones

Under udgravningerne fandt man blandt andet et bageri med ovne og krukker, og i flere af boligerne har man fundet adskillige redskaber fra dagligdagen. Endvidere er flere af udgravningerne koncentreret om det, man foreløbig mener, er et palads. Alt dette skal nu undersøges nærmere. Men foreløbig er arkæologerne forholdsvis præcise i deres datering.

Bygningerne stammer fra faraoen Amenhotep III’s periode, der var fra 1391 til 1353 f.Kr. Han er kendt som en farao, der overtog et rigt og sikret rige. Og så som far til Akhnaton og farfar til Tut Ankh Amun.

Der kommer næsten dagligt nye fund og så fine, at man har døbt udgravningen ”The Golden City”. Efter syv måneders udgravning har man kun afdækket en del af byen. Zahi Hawass mener, at der har boet tusindvis af mennesker i byen. Så må der gemme sig meget mere under sandet.

Nogle af fundene kan ses her.

Øverste billede er den velkendte skarabæ – det nederste er fra bageriet.

En fisk er også bevaret

Fundet af den døde kan give vigtige oplysninger om datidens levevilkår for almindelige mennesker.

Tv-stationer fra hele verden har været på besøg. Her kan man se et klip fra en af de mange udsendelser. https://www.youtube.com/watch?v=yiUZjOIm-WU

Det var et tilfælde, at man gjorde dette store fund. Spørgsmålet er så, hvor meget mere der gemmer sig under sandet.

Erik Ingemann Sørensen

[Historie-online.dk, den 14. april 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Historiske podcasts
Sommerferie på danske museer 2019, 2
Henry Bessemer - Historiens Aktører nr. 37