Menu
Forrige artikel

Museumstimen på Kroppedal Museum

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2082

 

Museumstimen er en ny foredragsrække på Kroppedal Museum, hvor museets museumsinspektører gør dig klogere på alt fra oldtid til nutid – ja, endda på universet. Kort sagt, kommer alle museets fagområder (arkæologi, astronomi og nyere tids kulturarv) i spil,
når Museumstimen, den sidste torsdag i hver måned, inviterer til foredrag og et glas vin i museets Ole Rømer-udstilling.

’Museumstimen’ byder blandt andet på foredrag om Harald Blåtands Ravning Enge-bro og andre forsvarsværker, som historiker og museumsinspektør Mads Thernø sætter i fornem relation til museets igangværende vikingebro-rekonstruktion - bygget efter netop Blåtands byggemetoder.

Museumsinspektør og arkæolog Linda Boye fører os tilbage til jernalderens huse på Østsjælland og til nogle af de omstændigheder, vi endnu mangler at opklare omkring bebyggelserne og byggeskikken dengang. Hvordan har man, over store geografiske områder, kunne bygge efter de samme konstruktionsprincipper og med en ensartet arkitektur? Hvordan udviklede gårde og landsbyer sig og hvordan var samfundsstrukturen bygget op?

Vi skal naturligvis også blive klogere på museets hus-trofæ: astronomen, politimesteren, fontænemageren, borgmesteren, professoren, landmåleren m.m., Ole Rømer, når astrofysiker og museumsinspektør Lars Occhionero fortæller om renæssancemennesket Rømer, der opdagede ”lysets tøven” og byggede verdens første moderne observatorium ved Vridsløsemagle.

Ole Rømer-skulptur ved museet. Fotograf Klaus Sletting

Museumsinspektør og historiker Mette Tapdrup Mortensen tager os imidlertid med op i nyere tid, hvor parcelhusene begynder at dominere arkitekturen i de nye forstæder til København fra 1960’erne og frem. Hvordan kom vi fra de mørkeste og fattigste gyder i det indre København til de store fine parcelhuse i forstæderne på kun fire generationer?

’Museumstimen’ finder sted den sidste torsdag i hver måned (december og juli undtaget) fra kl. 19-20. Pris
inkl. et glas vin: 50 kr. Billetter her
Kroppedal Museum holder midlertidigt udstillingslukket pga af ombygning, men holder særligt åbent ifb. med foredrag, stjerneaftener m.m.
Museumstimen:
25. oktober, 2018: Ole Rømer – et sandt renæssancemenneske, v/museumsinspektør Lars Occhionero
29. november, 2018: Fra Peder Madsens gang til parcelhus, v/museumsinspektør Mette Tapdrup Mortensen
31. januar, 2019: Huse i jernalderen, v/museumsinspektør Linda Boye
28. februar, 2019: Harald Blåtands bro over Ravning Enge og andre forsvarsværker, v/museumsinspektør
Mads Thernø. Samme aften er der sneak peek på museets nye vikingeudstilling, der åbner 1. marts og museet
holder derfor åbnet efter foredraget.

Historie-online.dk, den 17. oktober 2018

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 45, 2023
100-året for 1. verdenskrigs afslutning
TV-tips, uge 44, 2023