Menu
Forrige artikel

Atombomben - ven eller fjende?

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 4126

Koldkrigsmuseum Stevnsfort åbner for sæsonen den 26. marts 2018 kl.10, med en ny udstilling: Atombomben – ven eller fjende?

Når dørene slås op til årets sæson på Stevnsfort, åbner også den nye udstilling ”Atombomben – ven eller fjende?” Udstillingen er skabt af museumsinspektør, koldkrigshistoriker og ph.d. Iben Bjørnsson.

”I mange år har truslen om atomkrig været begravet i fortiden. Men det seneste år er atombomben atter kommet i fokus både som trussel og diplomatisk middel.” Siger ph.d. Iben Bjørnsson om tankerne bag udstillingen.

”Atombomben og truslen om atomkrig er måske den faktor der mere end noget andet dominerede og definerede Den Kolde Krig. Mange hadede den og ikke mindst dens frygtindgydende potentiale for masseødelæggelse, mens andre anså den for at være et nødvendigt og endda nyttigt instrument i forholdet mellem Øst og Vest. Den gav ophav til nye doktriner, begreber og strategier, politiske så vel som militære.” Fortæller ph.d. Iben Bjørnsson

Den nye udstilling er særligt aktuel oven på Ruslands præsident Putins udmeldinger om landets nye supervåben. Og, tilføjer Iben Bjørnsson, ”med den allernyeste udmelding om at Trump vil mødes med Kim Jong-Un, kan man spørge sig selv: ville Trump mødes med ham, hvis det ikke var for Nordkoreas atomprogram? Har Nordkoreas atomtrusler virket og dermed bevist at atomdiplomati ikke hører fortiden til?”

Koldkrigsmuseum Stevnsfort forsøger med udstillingen at give et overblik over udviklingen af atomvåben samt de vigtigste dilemmaer og problemstillinger som knytter sig til deres eksistens. Desuden vises den japanske kunstner Isao Hashimotos tankevækkende værk ”1945-1998” i sin oprindelige opsætning. Værket omhandler antallet af atomsprængninger gennem tiden.
Vi lader gæsten bedømme: er de gamle problematikker blevet relevante igen? Er atombomben vores ven eller fjende?

Udstillingen er en særudstilling og vises kun i sæsonen 2018

Udstillingen er placeret i den tidligere biograf i velkomstbygningen. Biografen er flyttet til en rustik militærcontainer der har fået plads mellem velkomstbygningen og terrænets garageanlæg.

Det er kun muligt at få en rundvisning i fortets undergrund på guidet tur. Billetter kan købes via hjemmesiden.

Koldkrigsmuseum Stevnsfort, Korsnæbsvej 60, 4673 Rødvig. Hjemmesiden her

Fotokredit: U.S. Department of Energy

Historie-online.dk, den 13. marts 2018

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Odense Bys Museer på Ellis Island
500 års københavnsk skohistorie
Battlevest på Ragnarock