Menu
Forrige artikel

Nyredolken fra Næsset

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1428

 

”Det er helt fantastisk, og noget, man stort set aldrig ser på de her breddegrader!” Vurderingseksperten, som en forårsdag i 2017 stod med sjældenheden i hænderne, havde svært ved at skjule sin begejstring.

Ind ad døren til Ridehuset og DR’s optagelser til tv-programmet ”Guld i købstæderne”, var nemlig kommet en borger, som under et husbyggeri i Hejsager for 40 år siden var stødt på ”noget gammelt jern”, der altså viste sig at være et stikvåben fra senmiddelalderen, en såkaldt nyredolk.

Museum Sønderjylland erhvervede efterfølgende dolken og fra den 24. juni kan Nyredolken fra Næsset opleves i en særudstilling hos Museum Sønderjylland - Arkæologi i Haderslev. Her kan dolken ses sammen med en række andre våben-typer, som middelalderens riddere brugte i kamp. Våbnene stammer hovedsageligt fra Sønderjylland og omegn. En del af våbnene er lånt til udstillingen fra Museum Kolding og Museet Sønderskov.

På åbningsdagen den 24. juni præsenterer Enhedsleder Lennart Madsen fra Museum Sønderjylland nyredolken og historien om, hvordan den blev fundet. Derefter fortæller Claus Frederik Sørensen, middelalder-arkæolog og leder af den arkæologiske afdeling på Østfyns Museer, om våbenbrug i middelalderen. Udstillingen åbner kl. 14 og Museum Sønderjylland er vært ved en lille forfriskning.

Man kan opleve Nyredolken den 24. juni – 15. januar 2023.

Nyredolken fra Næsset er et fint forarbejdet eksemplar med knap og beslag af messing og greb af birkerod. Dolken var ridderens ekstravåben til nærkamp, hvor sværd og lanse var for lange, og ramte den sit mål, kunne det være fatalt. Foto: Museum Sønderjylland.

[Historie-online.dk, den 20. juni 2022]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
8. marts – Kvinder og revolution
Knuds Odense -vikingernes by
Dannebrog - Kongeskib i 90 år