Menu
Forrige artikel

RUS - Vikinger i øst

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 3702

 

Moesgaard præsenterer ny særudstilling om rusvikingerne. Udstillingen kan opleves frem til 11. september 2022.

Åbningen af østlandene har givet adgang til ny viden om de vikinger, der drog mod øst og opnåede magt og umådelig rigdom. Ny særudstilling på Moesgaard følger i rusvikingernes fodspor i Østerled.

Engang i 1000-årene går en viking ind i kirken Hagia Sofia i Konstantinopel, og fra øverste galleris udsigt til det forgyldte loftshvælv ridser han sit navn i balustradens marmorkarm – Halvdan.

Måske var Halvdan lejesoldat i den byzantinske kejsers frygtede væringergarde? Måske kom han bare forbi?

De knap 300 år af Danmarks historie, som kaldes vikingetiden fra omkring 750-1050 e.Kr., rummer fortællinger om mænd som Halvdan, og også en del kvinder, fra Sverige, Norge og Danmark, der rejser ud i verden for handel, gods og ære. De færdes hjemmevant fra Nordatlanten til Det Kaspiske Hav, fra Ishavet til Middelhavet, er formidable skibsbyggere og søfarere, og er drevet af nysgerrighed og eventyrlyst.

Moesgaard præsenterer ny viden om rusvikingerne

I særudstillingen præsenteres publikum for ny viden om rusvikingerne og følger dem på deres rejser og bosættelser i øst.

”Mange af os har et billede af vikingerne, som nogle, der drog mod vest, hærgede og plyndrede og vendte hjem igen. Vikingernes togter mod vest til Normandiet og England er veludforskede og beskrevet. Men deres rejser mod øst over Østersøen og videre ad floderne til Konstantinopel og Kalifatet har vi derimod ikke haft så klart et billede af. På Moesgaard har vi længe haft et ønske om at sætte en særudstilling op med en ny vinkel på vikingerne og deres bosættelser og rejser i øst. En udstilling, hvor vi tager udgangspunkt i den nyeste viden og fortæller en anden og for mange overraskende historie om vikingerne,“ siger direktør for Moesgaard Museum, Mads Kähler Holst.

De seneste årtiers åbning i øst og dermed adgang til nye kilder og samarbejder har givet et meget mere nuanceret billede af vikingernes færden, og ikke mindst, hvad der drev dem.

På vikingernes tid var verdens rigeste supermagter, Byzans (Det Østromerske Rige) og Kalifatet. Vejen til østens rigdomme gik gennem Østeuropa ad de russiske floder. Takket være omfattende udgravninger og internationale forskningssamarbejder er der gennem de seneste 20 år kastet nyt lys over vikingernes rejser og bosættelser mod øst. Udstillingen følger vikingernes rejser, som bragte dem i kontakt med verdener og kulturer, som var meget fremmede fra deres egne: Fra de forskellige folkeslag i det nuværende Baltikum, Ukraine og Rusland og helt til Konstantinopel og Kalifatet.

Se mere på hjemmesiden Moesgaard Museum | RUS - Vikinger i øst

[Historie-online.dk, den 2. marts 2022]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Virtuelt besøg på verdens største fængselsmuseum
Slotte til idioter
Sjældne øksefund i Frederikssund