Menu
Forrige artikel

Margerys Valentine, 1477

Kategori: Årstidens skikke
Visninger: 3864

 

Allerede i middelalderen kendes begrebet en "Valentine", brugt om en kæreste eller trolovet. Det ældste bevarede Valentine-brev er fra 1477.

I foråret 1477 var den unge Margery Brews (ca. 1457 – 1495) stærkt optaget af sin forlovelse og måske forestående bryllup. Hun sendte et brev, som indeholder en kærlig Valentins-hilsen til sin forlovede, den noget ældre John Paston.

Well beloved Valentine
I brevet fortæller hun bl.a., at hun har lagt pres på sine forældre for at få dem til at øge hendes medgift – men at hun håber, at han vil gifte sig med hende uanset hvad. Der er mange kærlige vendinger og i brevet kalder hun ham sin "right worshipful and well beloved Valentine". Samlingen rummer i øvrigt også et brev fra Margerys mor, Dame Elizabeth Brews til John. Hun indleder med at nævne, at det om mandagen er Valentinsdag, hvor ”fuglene søger deres mage”, og fortsætter med at skrive, at hun håber at han kan snakke med hendes mand om ”sagen” og forhåbentlig finde en løsning: "cousin mine, upon Monday is Saint Valentine's Day and every bird chooses himself a mate, and if it like you to come on Thursday night, and make provision that you may abide till then, I trust to God that ye shall speak to my husband and I shall pray that we may bring the matter to a conclusion.  

Brevet opdaget efter mere end 500 år
Margery blev i øvrigt gift med sin John samme år og fik mindst 6 børn – 3 af hver - med ham. Brevet kom til British Library sammen med en række andre dokumenter fra Paston-familien i 1930´erne, som en del af samlingen ”The Paston Letters” som dækker perioden fra 1422 til 1509. 
Paston var en velstående slægt med besiddelser i nærheden af Norwich. Valentine-brevet blev imidlertid først opdaget, da en medarbejder i slutningen af 1990´erne ledte efter elementer til en udstilling.

Tekst: Charlotte S.H. Jensen

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Valentinkort og breve
Blomstersprog
To andre Valentin'er