Menu
Forrige artikel

Odio e amore – had og kærlighed

Kategori: Artikler
Visninger: 2497

 

Varmen vil ikke slippe sit tag i Rom. En mindre skylle gav lidt håb – men nej. Luftfugtigheden steg til 69 %. Så må man gå inden døre – og under jorden, for som altid har Rom rigeligt at lokke med. ’På Musei Capitalini kan man besøge den fantastiske udstilling ’ Odio e amore’ – had og kærlighed om kejser Domitians lyse og mørke sider. Hvis ikke man lige vil gå ned under Piazza Navone for at se udgravningerne af hans store stadion.

 

Kejser Domitian, der levede fra 51 til 96 og regerede fra 81 til 96, var søn af kejser Vespasian og lillebror til Titus. Ved sidstnævntes død udråbte den magtfulde prætorianer garde – ’Cohortes Praetoriae’ – ham til efterfølger. Og det begynder faktisk godt for den unge kejser.

Han gennemfører store byggeprojekter og renoverer Rom efter den ødelæggende brand år 79. Men som så mange romerske kejsere ender han med at være en blodig tyran, der bliver myrdet efter 15 år på magten. Ham vender jeg tilbage om i næste udgave af Det hemmelige Rom. Her er dog en lille smagsprøve på fortællingen. Det er en af mine favoritfortællere, Dr. Brian Jones, Penn Museum, Philadelphia, der giver en kort introduktion.

https://www.youtube.com/watch?v=VGBljR26uY4

Selv om Domitian fik et Damnatio Memoriae – den totale fjernelse af alt, der kunne minde om ham – så er der meget at se, når man går i hans fodspor. Bygninger som man egentlig tilskriver andre. Alle kommer på et tidspunkt ind på Piazza Navone – en af de smukke pladser her i byen. Måske har man undret sig over formen, der jo i omridset kan minde om et stadion – en væddeløbsbane, som kendes fra filmen ’Ben Hur’.

Man skal ned under jorden for at opleve udgravningerne.

Og det er et meget spændende besøg. Indgangen ligger i Via di Tor Sanguigna numero 3, der ligger bag Panteon.

 

Tilbage står kun at ønske en rigtig god oplevelse – avere una bella esperienza.

Flere har spurgt mig, om der er en restaurant, som jeg kan anbefale. Jamen de ligger jo overalt – og husk endelig at gå ind i sidegaderne. Her er de mest spændende og ikke så dyre. Men jeg vil dog gøre en enkelt undtagelse. I vores kvarter – San Giovanni - ligger en rigtig god. På Via Gallia:

’Contesto Urbano’. Her kommer vi gerne til familiemiddage eller blot for en lille forfriskning. Og så er det de sødeste mennesker.

På gensyn i næste uge, hvor der følger mere om kejser Domitian.

Erik Ingemann Sørensen

Se de øvrige artikler i serien "Det hemmelige Rom"

[Historie-online.dk, den 14. september 2022]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Var Nero egentlig en grusom kejser?
Kejser Neros genåbnede pragtpalads
Den romerske soldaterreligion