Menu
Forrige artikel

Bronzealderens billedverden

Kategori: Danmarks oldtid
Visninger: 5339

Bronzealderens mennesker huggede billeder i sten, som kaldes helleristninger. De fleste helleristninger i Danmark findes på Bornholms klipper,

I resten af landet findes der helleristninger på løse sten. I Sverige og Norge findes der tusindvis af helleristninger

Den almindeligste helleristning består af små runde fordybninger, som kaldes skålgruber. Man ved ikke hvorfor skålgruberne blev lavet. Måske var det et tegn, som havde at gøre med dyrkningen af jorden, eller med ønske om frugtbarhed for dyr og mennesker.

Blandt de helleristninger, som man kan se hvad forestiller, er skibet det almindeligste motiv. Helleristningsskibene forestiller både som fandtes i virkeligheden, men de har en symbolsk eller religiøs betydning på billederne. Måske ville man afbilde det skib der hjalp solen på sin rejse.

Andre helleristninger forestiller fodspor, mennesker, dyr eller hjulkors. Hjulkorset er en cirkel med et kryds. Det kunne symbolisere solen.

På bronzeting findes der også små billeder af skibe, dyr og hjulkors.

Desuden har man fundet nogle specielle små bronzeskulpturer, som forestiller mennesker og dyr. Figurerne viser mytologiske skikkelser, som f.eks manden med horn og økse, eller kvinden med slangen.

Billede: Helleristninger fra Madseløkke på Bornholm.
(Foto Bornholms Museum)

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Hvad levede de af?
Gravhøjene
Menneske og samfund