Menu
Forrige artikel

Historisk kalenderservice

Kategori: Temaer
Visninger: 6844

 

En ny historisk kalender service ser dagens lys. Bag servicen står den 43-årige Morten Olsen, der udvikler servicen i sin fritid og blogger om det. Han blogger om projektet i et forsøg på at skabe opmærksomhed og dialog med potentielle brugere. Det er endnu ikke lykkes at skabe den store dialog og han har derfor besluttet at færdiggøre en minimal udgave af servicen først.

Servicen tilbyder på nuværende tidspunkt, at man kan indtaste et årstal og se en kalender med angivelse af, hvor helligdage faldt det pågældende år i Danmark. På den måde henvender servicen sig til personer, der har brug for at bestemme datoer ud fra de navngivne dage i et år. Det kan f.eks. være en slægtsforsker, der forsøger at bestemme en dato for en begivenhed i en kirkebog, hvor der ikke er anført en dato, men kun en beskrivelse, der henviser til kirkens navne for dagene.

På nuværende tidspunkt adskiller servicen sig ikke nævneværdigt fra de eksisterende kalendre, man kan finde online. Morten Olsen er dog opsat på at udvide servicen og helst gerne baseret på feedback fra brugerne. Han har tidligere blogget om mulige features og givet sit bud på brugergrænsefladen til disse. Blandt mulige fremtidige features findes bla. muligheden for at bestemme en fødselsdato baseret på en dødsdato og alder, samt at kunne konvertere en dato fra et land til en dato i et andet. Overgangen fra Juliansk til Gregoransk kalender har været langstrakt og har foregået på forskellig vis i forskellige lande. I flere århundreder, har datoer i europæiske lande således ikke stemt overens med hinanden. 

Morten Olsen er ikke selv slægtsforsker eller historiker, men er ikke uvant med forskellige kalendersystemer og spidsfindigheder. I sin gymnasietid lavede han en Windows applikation baseret på R. W. Bauer's gamle værk: Calender for Aarene fra 601 til 2200 efter Christi Fødsel. Applikationen blev siden udgivet og videresolgt af Dansk Historisk Fællesråd. 

Hvis du har lyst til at følge bloggen findes den på websitet estorical.com under estorical.com/blog. Det er også muligt at tilmelde sig og få indlæggene tilsendt, når der er nyt. Det sker omkring en gang om måneden. Endelig hvis du har lyst til at prøve kalender servicen findes den under estorical.com/calendar.

[Historie-online.dk, den 26. februar 2019]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Museumsnumre 84 - klokke
Anne-Mette samler på kaffedåser
Museumsnumre 36: Hirschfænger