Menu
Forrige artikel

Ni raske dage på Sporvejsmuseet

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 571

 

Skolernes efterårsferie slutter søndag 21. oktober, og det samme gør sæsonen 2018 på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm. Det midtsjællandske museum sætter punktum med manér for en begivenhedsrig sæson med 9 sammenhængende åbningsdage.

I skolernes efterårsferie kan besøgende alle dage prøve jobbet som vognstyrer med kyndig bistand fra en overvognstyrer. Der betales særskilt for skolekørslen, men så får man også et diplom som bevis på de nyerhvervede færdigheder.

Efterårsferien byder desuden på sæsonens sidste kørsel med ægte hestekræfter, der trækker den bevarede hesteomnibus fra 1897. Hesteomnibussen kører onsdag 17. oktober mellem museumsområdet og Skjoldenæsholm Herregård. Omnibussen blev pensioneret af Københavns Sporveje for 101 år siden og blev heldigvis gemt for eftertiden som museumsvogn. Museet råder over endnu en hesteomnibus fra 1872, som er udstillet i den nye busudstillingshal.

Der er sket store forandringer på Sporvejsmuseet i de seneste år. Den sidste af fem store nye bygninger – museets fjerde sporvognsremise – er nu færdig. Dermed har museet fået mange nye kvadratmeter til den store vognsamling, men også den betydelige samling af arkivalier og andre effekter fra de danske sporvejsselskaber. En ny by ude i det grønne! De nye bygninger har gjort museumsgaden ”Valby Langgade” ekstra lang, og der er efterhånden indrettet mange butiksudstillinger ud mod museumsgaden, så man fornemmer lidt af atmosfæren fra de gamle sporvognes storhedstid i 1940erne, 1950erne og 1960erne.

Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm ligger ved Jystrup mellem Roskilde og Ringsted og er åbent alle dage i efterårsferien kl. 10-17. Traditionen tro genåbner Sporvejsmuseet en weekend i julemåneden – i år 15. og 16. december - for kørsel med julesporvogne og salg af friskskovede juletræer. Disse to decemberdage er museet åbent kl. 10-16. Der kan læses mere om Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm på museets hjemmeside

Billedet på forsiden: Onsdag 17. oktober byder på sidste mulighed for at opleve en tur i hestetrukket omnibus på ruten mellem Sporvejsmuseet og Skjoldenæsholm Hovedgård. De lejede ægte hestekræfter klarer opgaven, som om de er efterkommere af de gamle sporvejsheste.

Historie-online.dk, den 9. oktober 2018

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Museum på Rejsen 13: Zeppelin Museum am Bodensee
Lyntoget på Dansk Jernbanemuseum
TV-tips, uge 40, 2019