Menu
Forrige artikel

Den Gamle By indstillet til fornyelsespris

Kategori: Arkiv
Visninger: 2085

I maj 2014 lod Den Gamle By fire unge flytte ind i museets kollektiv-lejlighed, hvor de i en uge skulle leve som i 1974. Dette projekt er indstillet til fornyelsesprisen, der er stiftet af Den Selvejende Institution Historiske Dage.

Historiske Dages Fornyelsespris skal ’fremhæve og præmiere nye, nyskabende, overraskende og anderledes måder at formidle historie og kulturarv og gøre dem tilgængelige for flere mennesker’, som det hedder i formålsparagraffen.

Fire unge studerende var efter en udvælgelsesproces inviteret til at bo som kollektivister i en lejlighed indrettet i samarbejde tidligere kollektivister, der boede sammen i Aarhus i 1974. De ’nye’ beboere skulle have en hverdag med studier, batikfarvning, fællespisning, husmøder, drejeskivetelefon, lp’er og fjernsyn med én kanal i den sendetid, der gjaldt i 1974.

På hverdage havde de unge lejligheden for sig selv, dog undtaget et stort antal journalister, hvor en af dem oven i købet overnattede for selv at få kollektiv-tilværelsen helt ind under huden. I weekenden kunne Den Gamle Bys gæster besøge kollektivisterne og høre, hvordan de havde oplevet ugen uden mobiltelefon, computer og andre 2014-selvfølgeligheder.

Projektet blev meget omtalt i medier, og gæster på museet var meget nysgerrige efter at tale med de unge, der havde foretaget en tidsrejse tilbage til deres forældres ungdom.

”Vi synes det er vigtigt af og til at bryde forestillingen om, hvordan man skal fortælle historie. Vi er naturligvis stolte over indstillingen til prisen og glæder os over, at de unge, der flyttede på museum som kollektivister har været med til at åbne øjnene hos vores gæster og de mange, der blot fulgte projektet via presse og de sociale medier”, siger museumsdirektør Thomas Bloch Ravn.

Historiske Dages Fornyelsespris uddeles i forbindelse en ny historiefestival ved navn Historiske Dage. Festivalen foregår 14-15. marts 2015 i København. Prisen, der er på 10.000 kroner, uddeles 15. marts.

(februar 2015)

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Da herregårdene var porten til Europa
Stormand blev begravet i bronzekedel
Fantastisk keramikfund i Ribe