Menu
Forrige artikel

Mere hæder til Kirkebæk

Kategori: Bøger
Visninger: 3479

 

I april vandt Mikkel Kirkebæk prisen for Årets historiske bog 2019 og nu er det faghistorikerne, som tildeler ham prisen som "Årets historiske forskningsresultat 2020" for hans to-bindsværk om de danske frivillige i de baltiske krige.     

Det er Den Danske Historiske Forening som uddeler prisen, som ud over æren og den kollegiale anerkendelse består af et diplom og 10.000 kroner. På grund af COVID-19 er den officielle overrækkelse aflyst, men Mikkel fik diplomet og checken af foreningen i går.  

I deres motivering skriver de:

"Mikkel Kirkebæk har med sine to bind på i alt mere end 1.000 sider skabt det hidtil grundigste studie af de paramilitære korps, som involverede sig i kampen om Østeuropa i den tidlige mellemkrigstid, og er alene af den grund et markant værk.

Men værket trækker samtidig perspektiver, som rækker ud over sit umiddelbare forskningsområde. begivenhederne i Østeuropa og centraleuropa i perioden har hidtil været temmelig stedmoderligt behandlet i forskningslitteraturen, men det råder Kirkebæk bod på gennem en imponerende række af arkivstudier i et stort antal lande, således at der, for en umiddelbar betragtning synes at være en række små og upåagtede korps på få hundrede frivillige, som deltog i Estland og Letlands befrielseskrige 1918 - 1920, bliver sat ind i en større verdenshistorisk sammenhæng.

Derudover knytter værket, gennem sine grundige analyser af, hvem deltagerne var og hvorfor de engagerede sig i krigen, en række tråde fremad i tiden til de tidlige danske og europæiske fascisme. 
Den forskningsmæssige grundighed og de spørgsmål, som de to bind rejser, medvirker alt i alt til at gøre dem til et værk af internationalt format og uomgængeligt for enhver, der ønsker en bedre forståelse af såvel danmarks- som verdenshistorien i perioden"

Den prisvindende Mikkel Kirkebæk

[Historie-online.dk, den 24. juni 2020]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
HVEM HAR VUNDET PRISEN GENNEM ÅRENE?
HVEM HAR VUNDET PRISEN GENNEM ÅRENE?
Læs Jyllands-Postens tema om Årets Historiske Bog 2009