Menu
Forrige artikel

Døden i Vindinge

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 4049

 

Efter måneder med hemmeligholdelse kan ROMUs arkæologer nu endelig fortælle, hvad der lå gemt under mulden på to udgravningssteder i Vindinge sydøst for Roskilde: De i alt næsten 100 grave fra jernalderen vidner om, at Vindinge dengang havde en særlig betydning. Roskilde Museum inviterer i efterårsferien til et smugkig på ’Døden i Vindinge’.

Det er somme tider nødvendigt for arkæologer at holde kortene tæt til kroppen, når de graver, simpelthen på grund af risikoen for gravrøveri og tab af uvurderlige kulturskatte. Det har været tilfældet med udgravningerne i Vindinge, som har stået på siden november 2017; her er virkelig tale om mange og særlige fund. Nu hvor udgravningerne er afsluttet, kan arkæologerne endelig løfte sløret for, hvad de fandt. Og det er ikke så lidt:

Næsten 100 grave med mennesker, som er lagt i jorden for over 1700 år siden, er dukket op i de to Vindinge-udgravninger. En stor del af gravene rummede meget velbevarede skeletter, samt gravgaver og personlige ejendele som fx perler, dragtnåle, hårnåle, kamme, lerkar, rester af dyr og meget mere.

Nogle af de mest usædvanlige fund er:

·  Skårene af et såkaldt ’netzglas’, som formentlig er blevet skabt i egnene tæt på Sortehavet. ROMUs konservator har renset og samlet skårene, så glasset nu kan ses i samlet stand og næsten som nyt.

·   To af de mange kranier viste sig at være særlige: ved nærmere undersøgelse fandt arkæologerne et lillebitte stykke guld i munden på hvert af de to kranier. Arkæologerne mener, at det kan være udtryk for en særlig nordlig variant af en gravskik, som man kender fra det sydlige Europa: at lægge en mønt i munden på den døde. Man forestillede sig i det antikke Grækenland, at den døde for at komme til dødsriget måtte krydse floden Styx – og måtte have en mønt med til færgemanden Charon.

·    Hundredvis af farverige perler, særligt af glas, men også af rav og keramik. Nogle af dem er helt enkle, andre er usædvanligt fint udsmykkede. I bare én grav fandt arkæologerne op mod 500 perler.

·    I alt 6 guldringe, nogle af dem endnu siddende på fingerknoglen.

De mange grave og rige fund vidner – sammen med usædvanligt velbevarede rester af beboelse tæt ved - om, at egnen dengang var et sted med en særlig status og med mange betydningsfulde mennesker.

Skattekisten var endnu større

Fagfolk var på forhånd godt klare over, at Vindinge var en arkæologisk skattekiste. Gennem årtier har man nemlig kendt til en anden meget stor gravplads, som er blevet udgravet i flere omgange: Stålmosegård-gravpladsen. Men at der skulle befinde sig yderligere så mange og så rige grave så tæt på - det kom bag på arkæologerne.

- Netop fordi der er så mange grave og så mange fund, giver udgravningerne os en helt særlig mulighed for at blive klogere på de mennesker, der levede på egnen i en meget præcis periode. Nu skal vi i gang med de naturvidenskabelige og arkæologiske analyser, som forhåbentlig kan give os svar på nogle af de mange ubesvarede spørgsmål. Vi håber selvfølgelig på at kunne komme helt tæt på det enkelte menneske i den enkelte grav, men også at kunne se sammenhænge på tværs af gravene og måske opdage mønstre, vi ikke tidligere har været opmærksomme på, forklarer arkæolog og overinspektør Ole Kastholm.

Smugkig til Døden i Vindinge

Forhåbentlig vil arkæologerne om nogle måneder eller år være endnu klogere på de mange grave og spørgsmålene, de rejser. Men allerede nu i efterårsferien, vil Roskilde Museum gerne invitere alle til et smugkig. Vi har nøje udvalgt og klargjort de fineste fund og slår dørene op til ’Døden i Vindinge’.

Ud over de fine fund kan gæsterne opleve museets konservator Unn Gelting i aktion og få et indtryk af processen, der følger, efter at fundene bliver ind på museet. Ligesom der vil være mulighed for at stille spørgsmål til en af de arkæologer, som har været med på udgravningerne. For de mindste vil der være mulighed for at gøre deres egne ’fund’ i den arkæologiske sandkasse.


Døden i Vindinge
13. - 21. oktober. Alle dage 10-16
Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde

Foredrag
Onsdag den 24. oktober kl. 19-21 inviterer Roskilde Museum til foredraget 'Døden i Vindinge' med arkæologerne Nadja Malika Kring Mortensen og Katrine Ipsen Kjær. Læs mere om det her.

Billedet på forsiden: Kraniet her viste sig at indeholde noget særligt - i munden fandt arkæologer ved nærmere undersøgelse et lille stykke guld. Foto: Trine Sejthen, Museumskoncernen ROMU

Historie-online.dk, den 8. oktober 2018

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Særudstilling: Danmark i Mali
Lokale museer og teatre i samarbejde
Nyt nr. af Skalk