Menu
Forrige artikel

Foredrag om REGAN Vest

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2666

 

Forberedelserne med at omdanne koldkrigsbunkeren REGAN Vest til et museum er i fuld gang. Tirsdag 9. oktober kan man i Portlandsalen på Lindholm Høje Museet høre museumsinspektør ved Nordjyllands Historiske Museum, Ulla Varnke Egeskov, fortælle om det historiske anlæg og det store arbejde, der pågår, inden det kan åbne for offentligheden. Efter foredraget er der mulighed for en gang tarteletter i museets café.

60 meter under en kridtbakke i Rold Skov ligger 5.500 m2 helt unik danmarkshistorie. Et bunkeranlæg, opført i dybeste hemmelig i perioden 1963-68, med det formål at huse regering og kongehus i tilfælde af en atomkrig.

At træde ind i REGAN Vest er på mange måder som at træde ind i selve Den Kolde Krig. Man går ad tilsyneladende uendelige lange, golde betongange, indtil man pludselig står i et fuldt funktionsdygtigt anlæg med soverum, kantine, dagligstue, konferencerum, krypteringsrum, lægeklinik, maskinrum osv. Både anlæggets helt unikke opbygning og størrelse, dets komplette og uspolerede indretning, hemmeligholdelsen og planlægningen helt ned i detaljen vidner om periodens trusselsbillede, og kryber som sådan ind under huden på alle, der besøger stedet. Frygten for en atomkrig bliver pludselig nærværende.

Nordjyllands Historiske Museum er godt i gang med arbejdet forud for åbningen af anlægget for offentligheden, og én af dem, der har været meget involveret i dette, er museumsinspektør Ulla Varnke Egeskov. Hun vil denne aften fortælle om selve det underjordiske anlæg, men også om det konkrete arbejde, som Nordjyllands Historiske Museum udfører forskningsmæssigt, formidlingsmæssigt og helt praktisk i forhold til at få REGAN Vest klar til at kunne åbne som museum.

Se hjemmeside

Historie-online.dk, den 1. oktober 2018

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Besættelsen dramatisk og farverigt
Et sværd fra middelalderen
Odio e amore – had og kærlighed