Menu
Forrige artikel

Forestillingen om Harald Blåtand

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 3766

Harald Blåtand grundlagde Roskilde. Det har man i hvert fald ment i årevis. Men det er blot en af mange antagelser om den gamle danske konge, som nyere forskning afkræfter eller stiller spørgsmålstegn ved. Få den opdaterede viden om Harald Blåtand, når Roskilde Museum inviterer til Roskildelektioner onsdag den 2. maj kl. 19.

Savner du også i ny og næ skolebænken og de konstante input af ny viden? Så kom og vær med, når Roskilde Museum giver dig muligheden for at blive klogere! Vi inviterer til en lektion med fokus på byens fascinerende og stadigt udforskede historie. Med fingeren på pulsen præsenterer varierende oplægsholdere nye opdagelser, anderledes vinkler og genfortolkede forståelser af historien – med efterfølgende spørgerunde. Museet sørger selvfølgelig for en sanselig oplevelse undervejs!

I lommen på Adam af Bremen

Vi byder i maj Niels Lund velkommen. Niels har i en længere årrække beskæftiget sig med Harald Blåtand, der for mange står som en grundlægger af Roskilde. På baggrund af aktuel forskning mener Niels dog, at der kan sås tvivl ved denne forståelse, og han udtaler: ”Harald Blåtand er meget vanskelig at få styr på. Ikke blot ved vi ikke, hvornår hans regering begyndte eller hvornår den ophørte: Vi er også i høj grad i lommen på Adam af Bremen, når det kommer til fremstillingen af Haralds liv og politik. Adam af Bremen havde som historiker en dagsorden, hamborgkirkens sag, som alt andet blev underordnet. Harald hævder på den større Jellingsten, at han kristnede danerne, men der er stærk tvivl om hans eget forhold til kristendommen!

Noget han har fundet på?

Adam af Bremen hævder, at Harald blev døbt på kejser Otto den Stores foranledning, men mere samtidige kilder til historien om Poppos indsats fortæller, at danerne var kristne fra gammel tid: De fastholdt blot, at nogle af deres gamle guder var stærkere end Kristus på nogle områder – de var altså synkretister. I Roskilde betragtes Harald som en af byens grundlæggere, fordi han skal have bygget en trefoldighedskirke i byen og være blevet begravet der. Spørgsmålet er, i hvor høj grad det er noget, Adam har fundet på.”

Niels Lund er professor emeritus, dr. phil., ved Saxo-Instituttet under Københavns Universitet.

2. maj, 19-21, Roskilde Museum, Skt. Ols Stræde 3, 4000 Roskilde

 

Foto på forsiden: Harald, som her ses blive døbt, hævder på den ene Jellingsten, at han kristnede danerne. Men der er stærk tvivl om hans eget forhold til kristendommen. Kredit Sven Rosborn_Wiki Commons_attribution_share Alike 3_0

historie-online.dk, den 25. april 2018

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Ringborgene kan blive kulturel verdensarv
Museum på Rejsen 24: Shanghai Museum
Søstrene Fibiger - Historiens Aktører nr. 7