Menu
Forrige artikel

Gå til håndværk på Glud Museum

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 4416

 

Hvis du drømmer om at arbejde med stemmejern, økse eller bor; drømmer om at arbejde sammen med andre om at tilvirke gammelt bindingsværk og se det forme sig til bygningsdele, så er der nu mulighed for at ’Gå til håndværk’ på Glud Museum.

Fire hele dage i august og september stiller Glud Museum og projekt ’Hænder og Huse’ tømmer, værktøj og dygtige restaureringshåndværkere til rådighed. På disse dage kan man kigge forbi og prøve kræfter med arbejdet under kyndig vejledning. Man kan deltage, uanset om man er professionel håndværker og har prøvet det før eller man bare har lyst til at prøve at arbejde med bindingsværk for aller første gang. ”Projektet er tilrettelagt efter medbyggerprincippet, altså et sted, hvor folk kan komme og være med for at lære! Formålet er at gøre viden og håndværk tilgængelig for alle” fortæller restaureringshåndværker Nikolaj Kirk.

Vi arbejder med tømmeret fra Emmas Hus, der stod i centrum af Hedensted by indtil en gruppe frivillige møjsommeligt mærkede tømmeret og tog det ned i 1999. De sidste 20 år har det ligget i en lade i udkanten af Hedensted, indtil det sidste år blev givet til Glud Museum.

Som det første projekt vil vi arbejde på at gennemgå og restaurere en del af tømmeret, så vi forhåbentlig kan samle en facade. Når facaden er samlet, finder vi nogle nye datoer og kaster os over en af gavlene.

”På Glud Museum har vi mange gamle huse, bygget med udgangspunkt i traditionelle håndværk. Det er håndværk, der gennem århundreder er blevet givet videre gennem arbejdet med værktøj og materialer, ikke gennem bøger og youtube-videoer. Folk der arbejder med traditionelle håndværk, er stolte af det de kan, og det de laver, og de vil gerne lære fra sig” udtaler museumsinspektør Lola Wøhlk Hansen.

Glud Museum og Projekt Hænder og Huse inviterer derfor alle interesserede til at ’Gå til håndværk’ på Glud Museum d. 21. august, d. 28. august, 4. september og 11. september. Man kan være med hele dagen, eller man kan komme for at være med, når det passer ind. Vi starter op kl. 12 og slutter kl. 20, så man kan også nå at være med efter at timerne på arbejdet, erhvervsskolen eller gymnasiet er ovre.

Der afholdes en introaften onsdag d. 14. august kl. 19-21, hvor museumsinspektør Lola Wøhlk Hansen beretter om Glud Museum og Emmas hus. Herefter vil restaureringshåndværker Nikolaj Kirk fortælle om projektet, det gamle håndværk og hvordan det bedst læres, og til sidst vil tømrer Erik Therkildsen demonstrere tømmersamlinger og værktøj, der historisk set er blevet brugt til at lave bindingsværk helt op til vores tid.

Det er ganske gratis at deltage; til introaftenen dukker man bare op og til håndværksdagene registrerer man sig med navn og mailadresse i museets billetkontor, inden man begiver sig til pladsen for at gribe værktøj og tømmer.

Se museets hjemmeside

[Historie-online.dk, den 31. juli 2019]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Ungarerne på Knabstrup
Drømmen om Afrika
Forvandlinger – fortællinger om affald