Menu
Forrige artikel

Havets Magt på M/S

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1580

 

Venedig er født af havet. Byens velstand, dens militære, økonomiske, politiske og kulturelle succes, har altid været tæt forbundet til det vand, der omgiver den. Venedig er bygget på 117 små øer, og næsten al transport er stadig i dag vandbåren. Det særlige landskab – eller vandskab – har gjort Venedig til alle tiders søfartsby.

M/S Museet for Søfarts nye særudstilling fortæller historien om byen ved havet, der gennem århundreder lod en helt speciel maritim stormagt blomstre frem. Allerede på Marco Polos tid omkring år 1300 var byen hjemsted for 36.000 søfolk og over 3000 skibe. Fartøjerne ankom med silke og krydderier fra Østen, der blev spredt fra Venedig udover hele Europa og gjorde den venetianske republik stenrig.

I dag skaffer enorme krydstogtskibe store indtægter til byen, men samtidig belaster de byen. Sammen med klimaforandringer og stigende vandstand, truer masseturismen Venedigs status som unik verdenskulturarv.

Udstillingen viser mere end hundrede pragtfulde genstande lånt ind fra venetianske museer. Den omfatter både malerier af renæssancens mestre og silkedragter fra 1700-tallet. De historiske genstande møder i udstillingen nutidens protestplakater og forslag til, hvordan ny arkitektur og byplanlægning kan løse de klimaudfordringer, der venter den kystnære bebyggelse.

Udstillingen indeholder også fortællinger om, hvordan Danmark gennem historien har haft kontakt med den maritime kolos i Adriaterhavet. Ikke mindst byens skibsværft Arsenale – verdens største skibsværft, der efter sigende skulle kunne bygge et skib på en dag – var i sin tid mål for nysgerrige besøg og spionage. Senere valfartede kunstnere til den sagnomspundne by, der for længst er kommet på de fleste danskeres ”bucket list” som et sted, man bare er nødt til at se, før man dør.

Særudstillingen ‘VENEDIG – Havets magt’ åbner d. 29. september 2022, og kan ses frem til d. 26. februar 2023. Udstillingen er produceret i samarbejde med Expona og Contemporanea Progetti, Italien, samt med Estonian Maritime Museum, Estland, hvor den skal vises efterfølgende

[Historie-online.dk, den 27. september 2022]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Skæbnefortællinger fra besættelsestiden
Knuds Odense -vikingernes by
Tysk website om historie