Menu
Forrige artikel

Operation Bøllebank

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2696

 

Operation Bøllebank er en af de mest omtalte danske militæroperationer i nyere tid. Udover at være første gang, danske soldater var i kamp siden 2. Verdenskrig, blev operationen også udgangspunktet for en ophedet debat om dansk krigsdeltagelse. Pensioneret oberst Lars Møller fortæller til næste Fad & Foredrag.

29. april 1994 rykkede syv danske kampvogne ud fra Tuzla i Bosnien for at redde svenske FN-soldater fra serbisk beskydning.

Hvad der fulgte var en af de mest dramatiske kampe med danske soldater siden besættelsen. Men det var også første gang siden 2. Verdenskrig, danske soldater åbnede ild imod en fjende.

Som fredsbevarende styrke befandt de bl.a. danske FN-soldater sig i et meget kompliceret militært, politisk og kulturelt miljø. Netop derfor var det også opsigtsvækkende, da de danske Leopard-1 kampvogne besvarede ilden fra et bosnisk-serbisk bagholdsangreb.

Til dette Fad & Foredrag besøger pensioneret oberst Lars Møller Krigsmuseet og fortæller, hvordan begivenhederne tog sig ud den skæbnesvangre nat.

Han vil også fortælle, hvilke konsekvenser hændelsen fik for fremtidige FN-operationer.

Krigsmuseet. Tøjhusgade 3, 1220 Kbh K.
torsdag, den 22. september 2022 kl. 17.00 – 19.00. 150 kr.

[Historie-online.dk, den 17. august 2022]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Uniformssamling til Krigsmuseet
Museumsnumre 56 - skraldespand
Nordiske klinkbådstraditioner