Menu
Forrige artikel

Provstgaards Hus

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 3655

 

I 1922 byggede brødrene Niels Provstgaard og Søren Kristian en jagthytte ved Skjern Ås delta, i 1993 købte det nuværende Ringkøbing-Skjern Museum huset. Efter en gennemgribende renovering af huset åbner Provstgaards Hus som en del af Ringkøbing-Skjern Museum i efterårsferien 2018.

Tydeligst er det at en bygning er blevet flyttet, men dette er blot en af de utallige ting de er sket ved huset på Ternholm siden håndværkere fr Ringkøbing-Skjern Museum i forået 2018 påbegyndte det store arbejde for at gøre Provstgaards Hus klar. Der er kommet nyt stråtag, nye pandeplader og meget mere.

Udstillingerne er sat på plads - hæderspladsen har Niels Provstgaards egen store fuglesamling selvfølgelig fået. Huset er er klart og fra lørdag den 13. oktober til den 21. oktober kan I komme forbi og hilse på det lille hus, nyde en kop kaffe og se hvordan Provstgaards Hus har forandret sig.

Provstgaards Middag

Den 9. og 10. oktober inviterer natuvejlederen fra Ringkøbing-Skjern Museum til Provstgaards Middag i det lille hus. Aftens program er planlagt med en middag inspireret af husets historie og beliggenhed. Under middagen vil Naturvejleder Sabine Jensen stå for små indslag om bla. livet langs åen for 100 år siden, åens udrettelse og genoprettelse, Skjern å laksen, lampratten, odderen og det fantastiske fugleliv. Herefter strækker vi benene og traver ned til åen og afprøver trækfærgen og oplever Skjern Å by night. Frisk luft giver appetit og aftenen afsluttes med kaffe og kage.

Om Provstgaards Hus

Provstgaards Hus blev bygget i 1922 af brødrene Niels Provstgaard og Søren Kristian Jensen. Brødrene levede af naturen omkring dem, de solgte bl.a. fisk og gik på jagt efter odddere - huset bærer præg af dem og af deres helt særlige måde at leve på. Niels Provstgaard, der var tømrer, byggede tingene når brødrene havde brug for dem, som udstillingsskabene til deres hans fuglesamling og de mange helt specielle skabe der stadig findes i huset. Brødrene var på mange måder forgangsmænd og fik da også telefon som nogle af de første i området, fordi de havde brug for at kende prisen på skind og fisk inden de solgte dem. I 1993 købte det nuværende Ringkøbing-Skjern Museum huset ved Skjern Å og i løbet af 2018 er huset gennemgået en større restaurering.

Provstgaards Hus, Langkærvej 12, 6900 Skjern

Se hjemmeside

Historie-online.dk, den 1. oktober 2018

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Museum på Rejsen 12: Museo Vasco, Bilbao
Danmarks største privatsamling af Nimbus
Niels Finsen - Historiens Aktører nr. 22