Mønter fra Romerriget i Randers

Nu åbner den nye interaktive montre Romernes mønter på Museum Østjylland i Kulturhuset! I den store montre møder du fortællingerne om romerne og et udvalg af romerske mønter, som har rejst op til 2.000 år i tid og flere tusind kilometer for endeligt at havne på museet i Randers.
Til åbningen af mønt-montren kan du høre to arkæologiske oplæg om romerske mønter og om arbejdet med udstillingen. Nyd også autentiske romerske lækkerier og romersk vin. Det er gratis, og alle er velkomne.
Åbning af den nye interaktive montre Romernes mønter, fredag den 13. juni 2025, kl. 14 - 16.
Museum Østjylland i Kulturhuset, Stemannsgade 2, 8900 Randers C.
Udstillingen af de op til 2.300 år gamle romerske mønter består af et stort kort over Romerriget. Kortet er samtidig en interaktiv montre, som viser et særligt udvalg af Museum Østjyllands møntsamling. Museet er faktisk så heldig at råde over en af Danmarks største samlinger af romerske mønter!
Med en stregkodescanner kan man som gæst scanne koder ved de forskellige romerske mønter og derefter se, hvordan fortællinger om mønterne dukker op på kortet.
”På den måde kan man selv vælge, hvilke historier man vil læse,” forklarer arkæolog og ph.d. Thomas Guntzelnick Poulsen.
”Og så er det også lidt fedt, at det fungerer ligesom en butiksscanner!”
En tidlig romersk sølvmønt fra det 2. årh. f.v.t. På bagsiden ses tvillingerne, Romulus og Remus, der ammes ved hunulven, som reddede dem fra at dø. Brødrene grundlagde senere Rom, som i antikken herskede over det meste af Europa. Denne mønt og mange flere kan ses på Museum Østjylland fra den 13. juni. Foto: Mark Dyer, Museum Østjylland
Mønter var effektiv kommunikation
I Romerriget var mønter ikke kun et middel til betaling for varer og ydelser.
”Mønterne bar også mange budskaber, som kunne rejse tusindvis af kilometer. Det gjorde mønterne til et enormt effektivt kommunikationsredskab,” pointerer klassisk arkæolog Amanda Leighton Spatzek, som har skrevet indholdet til møntudstillingen i den interaktive montre.
Ligesom vores mønter i dag bærer et portræt af dronning Margrethe II eller kong Frederik X, bar de romerske mønter et portræt af den til enhver tid siddende kejser.
”Portrætter på mønterne var en måde at sprede et budskab på, lang tid før fotografiet eksisterede. På mønterne kunne kejseren gøre opmærksom på sine bedrifter som general, statslig bygherre, ypperstepræst og velgører. På den anden side af mønten var der ofte et billede, som fortalte en historie om kejserens familie, eksotiske steder eller sejre i krig,” forklarer Amanda Leighton Spatzek.
De romerske mønter, som nu får deres helt eget udstillingsafsnit i oldtidsudstillingen, har museets konservatorer forinden haft under kærlig behandling. Mønternes 2.000 år gamle historie og lange vandring til Danmark har naturligvis sat sine spor. Her konservator Carsten Korthauer med et udvalg af romerske mønter, der nu kan ses udstillet i museets nye interaktive montre.
Foto: Museum Østjylland
De allerførste mønter udstilles
Romerriget var det længstvarende rige i verdenshistorien. Derfor var ensartede mønter, som den romerske sølvmønt denaren, i brug i over 1.000 år.
I den nye interaktive montre udstilles både nogle af de allerførste romerske mønter helt tilbage fra det tredje århundrede f.v.t. og mønter fra kejser Valentinian I, som regerede fra 364 til 375.
Verdens mest berømte nedtur
Fra 100 år f.v.t og frem mod år 300 oplevede Rom sit højdepunkt og største udbredelse, da Romerriget herskede over kæmpe områder som det moderne Spanien, Frankrig, Balkan, Grækenland, Nord Afrika og store dele af Mellemøsten.
”Det skulle dog ikke vare evigt. I det tredje århundrede blev Rom ramt af store problemer som især sygdom og voksende udgifter til hæren. Det gjorde, at romerne måtte slå flere mønter, og derfor blev mængden af sølv i hver mønt sat voldsomt ned,” forklarer klassisk arkæolog Jonas Vilain Dybro.
I den nye møntudstilling kan du se mønter fra Roms storhedstid med næsten 100 procent sølv og mønter fra krisetiden med sølle én procent sølv.
Åbning med oplæg og romersk guf
Den interaktive montre Romernes mønter er en permanent udstilling, som fremover vil indgå som en del af museets eksisterende oldtidsudstilling Livet ved Fjorden.
”Til åbningen kan vi friste med romerske snacks, der stammer fra over 1.000 år gamle kogebøger. Opskrifterne har overlevet tidens lange tand, og til åbningen vil du kunne smage nogle af de samme retter, som romerne spiste, når de besøgte Colosseum!” lover Jonas Vilain Dybro.
Mens du nyder de romerske snacks, bliver du både underholdt og oplyst i foredrag af arkæologerne Amanda Leighton Spatzek og Jonas Vilain Dybro.
Jonas giver en kort introduktion til de romerske lækkerier, og derefter får du en kort fortælling om de romerske mønter, og hvordan arkæologerne anvender dem. Amanda fortæller om, hvordan møntudstillingen er blevet til og giver et indblik i de gode fortællinger, som den byder på.
[HIstorie-online.dk, den 21. maj 2025]