Menu
Forrige artikel

OPFINDELSER – skabertrang og drømme

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2742

 

”OPFINDELSER – skabertrang og drømme” er årets særudstilling på Danmarks Tekniske Museum. Her kan museets gæster opleve, hvordan en fantastisk iderigdom og fantasi, har skabt nye muligheder og rammer for os allesammen.

Vi lever i en tid med stort fokus på innovation. Senest har coronakrisen vist, hvordan vores evne til at gentænke arbejde og fritid og ikke mindst finde nye løsninger på de udfordringer, vi har stået overfor, har været afgørende for at bringe os nogenlunde helskindet gennem krisen. Og denne evne til konstant at skabe nye muligheder og løsninger er faktisk kendetegnende for hele menneskets historie.

Mennesker og ideer

I udstillingen ”OPFINDELSER – skabertrang og drømme” ser Danmarks Tekniske Museum på nogle af de opfindelser, der har skabt den verden, vi kender i dag. Nogle har radikalt ændret den måde, vi har indrettet vores verden på, nogle har lagt grundstenen til danske industrieventyr, mens andre aldrig blev til mere end en fiks ide. Fælles for dem alle er, at de repræsenterer en enestående menneskelig iderigdom og lyst og vilje til at løse udfordringer.

LEGOs prototype. Foto: Danmarks Tekniske Museum

Nye og gamle opfindelser
Udstillingen ser både tilbage på historiske opfindelser som fx prototyper fra LEGOs tidlige patentansøgninger, og fremad på nogle af de opfindelser, der er på vej som fx løftestolen Raizer, der kan hjælpe ældre op, og dermed afhjælpe de mange tunge løft, plejepersonale ellers er udsat for. ”Det er vigtigt at præsentere både nye og gamle idéer, for vi har stadig brug for opfindelser. Klimaforandringer, behovet for bæredygtig energi, ønsket om at forebygge og helbrede sygdomme – der er fortsat mange udfordringer, der kræver nye løsninger.” fortæller museets programchef Peter Bjerregaard, der sammen med sit team har kurateret udstillingen. Publikum får også mulighed for at bidrage i udstillingens centrale makerspace, hvor museet udfordrer alle til at finde løsninger på små og store problemer. Museet finder problemet og lægger materialer til rådighed – publikum finder løsningen!

Et spændende forår trods coronakrise

Museets ambitioner om at nå ud til et endnu større publikum var høje i starten af 2020, og selvom foråret ikke blev som nogen havde ventet det, så går det den rigtige vej. I den forbindelse udtaler museets direktør Jens Refslund Christensen ”Jeg er stolt af at museet nu kan åbne årets tredje udstilling med ”OPFINDELSER – skabertrang og drømme”, efter den relevante elbils-udstilling i januar, og den højaktuelle ”Corona, krise og kreativitet” ved genåbningen den 28. maj. Udstillingerne er en væsentlig del af museets nye publikumstilbud, der også omfatter aftenåbent til kl. 21 hver onsdag, hvor der, når retningslinjerne tillader det, vil blive inviteret til fx særrundvisninger”.

[Historie-online.dk, den 10. juni 2020]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Besættelsestidens ofre i Odense
Den store dag - udstilling i Silkeborg
Dialoger - ny udstilling