Menu
Forrige artikel

Valgår i Tyskland

Kategori: Temaer
Visninger: 5479

 

I 2021 er der valg i Tyskland. Et valg der på mange måder afslutter en epoke. Forbundskansler Angela Merkel genopstiller ikke.

Ved det første valg til Forbundsdagen efter ’die Wende’ – det skete i 1990 - blev den 36-årige tidligere DDR-borger, Angela Merkel, valgt ind i denne. Og blev minister stort set med det samme. Nu skulle hun forvalte ministeriet for kvinder og ungdom. Det var forbundskansler Helmut Kohl, der så hende som en oplagt kandidat til posten. Ved det efterfølgende valg i 1994 steg Merkel i graderne. Nu skulle hun bestride posten som ’minister for miljø, naturbeskyttelse og nuklear sikkerhed’. Her sad hun de næste 4 år, indtil hun måtte forlade posten i 1998 efter et valgnederlag. Nu blev hun i stedet generalsekretær for CDU – en post der tidligere havde været bestridt af:

Konrad Adenauer

Ludwig Erhard

Kurt Kiesinger og

Helmut Kohl.

Her skrev hun også historie ved at være den første kvindelige formand for det parti, der blev stiftet oven på ruinerne af det totalt udbombede Tredje Rige. Det skete den 26. Juni 1945.

I 2005 vælges Angela Merkel til Bundeskanzlerin – en post hun nu forlader. Merkel har i høj grad også været foregangskvinde i et Europa præget af voldsomme udfordringer – ikke mindst i 2015, da strømmen af migranter pludselig stod ved hoveddøren og bankede på. ’Wir schaffen das’, blev herefter den udfordrende overskrift for de udfordringer, EU slet ikke kunne kontrollere. Ej heller kan. Aftalerne med Tyrkiets Erdogan synes konstant at hænge i en tynd tråd.

Nu skal helt nye kræfter så tage over. Og nogen let opgave bliver det ikke.

For undervisere findes der oplagte materialer at arbejde med i forbindelse med valget.

Der findes et centralt projekt – bpb.de, hvor det er muligt at finde mængder af materiale, der kan inddrages i undervisningen. Især i tysk, historie og/eller samfundsfag. Det kan hentes via ovennævnte webadresse. Her finder man også søgefeltet, så man lede efter helt specifikke begivenheder/dokumenter. Når det drejer sig om filmisk materiale, oplever man desværre alt for ofte, at man ikke kan anvende det på grund af ophavsretslige begrænsninger. Det kommer man i de fleste tilfælde over, da man forholdsvis let finder dem ved at søge på youtube.com

I forbindelse med valget søndag den 26. september i år har bpb.de lavet en plakat – på tysk og engelsk, hvor man ridser perioden 1914 til 1990 op. Den danner et glimrende overblik over de markante begivenheder, der kendetegnede perioden fra 1. Verdenskrigs udbrud til murens fald.

Den kan bestilles på: www.bpb.de (Bestell-Nr. 5431). Inklusiv forsendelse koster det 5 euro.

Eksempler fra banneret med tysk historie

Erik Ingemann Sørensen

[Historie-online.dk, den 10. marts 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Roms fødselsdag
Historien i salatskålen
Ditte går kun i 50'er-kjoler